Gemeente Woerden

Overdracht voorschoolse periode naar basisschool van start

04-03-2010 16:28
Met ingang van 1 maart informeren organisaties in de kinderopvang en peuterspeelzalen de basisscholen actief over de bij hen vertrekkende kleuters. Deze overdracht is het eerste concrete resultaat van de Lokaal Educatieve Agenda (LEA).
overdrachtstaart Feestelijke start overdracht voorschoolse periode naar basisscholen
Lokaal Educatieve Agenda
Hierop staan onderwerpen die de gezamenlijke verantwoordelijkheid zijn van gemeente en onderwijs. Het doel van de LEA is het voorkomen en bestrijden van onderwijsachterstanden. Binnen de LEA werken scholen, voorschoolse instellingen en de gemeente Woerden samen.

Vroegsignalering versterken
De overdracht vindt plaats via een overdrachtsformulier met bijbehorende werkafspraken. Dit is door vertegenwoordigers van voorschoolse instellingen (kinderopvang èn peuterspeelzalen: KMN Kind&co, Triangel, De Speelweide en de Meerpaal) en van een paar basisscholen (Willem Alexanderschool, Willem van Oranjeschool en de Wegwijzer) ontwikkeld. Het proces is begeleid door de gemeente Woerden.

De overdracht heeft tot doel de 'vroegsignalering' - van kinderen met een mogelijke onderwijsachterstand - te versterken. Met de ondertekening van de afspraken die de samenwerkende partijen rond de overdracht hebben gemaakt krijgt de overdracht nu een formele status.

Verbeterde start op basisschool
Dinsdag 2 maart j.l. kreeg de ondertekening een feestelijk tintje en werden de voorbereiders in het zonnetje gezet. Namens de kinderopvangorganisaties sprak Anniek van der Geest (Kinderopvang Triangel) de aanwezigen kort toe "De informatie die leidsters en pedagogische medwerkers in de kinderdagopvang en peuterspeelzalen hebben over een kind is erg waardevol. Het kan de start op de basisschool beter laten verlopen!"

Pluim voor de voorbereiders
Wethouder Bert Westerink van Woerden Jong complimenteert de leden van de werkgroep die deze overdracht hebben voorbereid "De energie en het enthousiasme waarmee de voorbereiders de overdracht van de voorschoolse periode naar de basisschool heeft opgepakt was inspirerend. Ook het feit dat enkele kinderopvangorganisaties zelf al actief begonnen zijn met overdragen naar de basisscholen verdient lof."

Namens de basisscholen feliciteerde Henk Mackloet (SPCO) de voorbereiders ook met het behaalde resultaat "De afstemming op de behoeften en mogelijkheden van een kind is nu beter mogelijk in het basisonderwijs, dankzij de overdracht vanuit de voorschoolse periode. Het is goed om bij dit bijzondere moment stil te staan."