Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Werk in uitvoering in de Kalverpolder

Publicatiedatum : 8 maart 2010

De partijen zijn er uit: de Kalverpolder krijgt een opknapbeurt! Dat is hard nodig, want door bodemdaling en het dichtslibben van de sloten staat het behoud van dit prachtige veenweidelandschap onder druk. De oplossing kan niet door één partij worden geboden, alleen met samenwerking kan het oer-Hollandse decor van de Zaanse Schans behouden blijven. De partijen zijn het daarover eens, ze pakken de handschoen gezamenlijk op. Dit bekrachtigden zij zondag 28 februari jl. met de ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst.

De Kalverpolder is een uniek stukje Zaans cultuurlandschap. Veenweidevogels trekken hier in het voorjaar naar toe om een volgende generatie op aarde te zetten. Schapen en koeien grazen op vaak kleine graslandjes die gescheiden worden door slootjes en grotere waterpartijen. En zelfs in de winter biedt het landschap een mooi beeld van hoe de Zaanstreek er pakweg 300 jaar geleden eruit heeft moeten zien: weiland, water en op de achtergrond molens.

Dit mooie stukje natuur mag nooit verloren gaan, daar zijn Staatsbosbeheer, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Stichting Kalverpolder, Stichting de Zaanse Schans/Museum, Vereniging Agrarische Natuurbeheer Water, Land en Dijken en gemeente Zaanstad het over eens. De aanpak bestaat uit het inhalen van de onderhoudsachterstand, het beter benutten van kansen voor recreatief en toeristische medegebruik en het organiseren van duurzame samenwerking op het gebied van beheer.

Foto: De ondertekenaars van de verschillende partijen zijn van links naar rechts: de heer C.A.G. Romeijnders namens Staatsbosbeheer, de heer S. Hoogendoorn namens Vereniging Agrarisch Natuurbeheer Water, Land en Dijken, de heer C. Mantel namens Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, de heer R.J. Linnekamp namens Gemeente Zaanstad, de heer R. Sman namens Stichting Kalverpolder, mevrouw C.M.M. Noom namens Stichting Zaanse Schans, de heer P. Bleeker namens Stichting Kalverpolder.