CNV Onderwijs

8 maart 2010

Geen leeftijdsdiscriminatie door VPL-akkoord

Categorie: Pensioen

In 2005 sloot CNV Onderwijs een akkoord over vut, prepensioen en levensloop (VPL). Dit was nodig omdat het kabinet handhaving van de fpu onmogelijk had gemaakt voor iedereen die na 1949 is geboren. Bij de onderhandelingen stond destijds voor ons één ding absoluut voorop: er moeten goede, rechtvaardige en betaalbare mogelijkheden voor vervroegd uittreden blijven bestaan voor alle leeftijdsgroepen. Met het akkoord meenden wij dit doel bereikt te hebben. Het Alternatief voor Vakbond (AVV) dacht daar heel anders over. Jarenlang heeft deze bond tegen ABP geprocedeerd, omdat de VPL-regelingen jongere leeftijdsgroepen zouden benadelen. Begin 2008 stelde de Rechtbank van Maastricht ABP (en impliciet ook de bonden die het akkoord hadden gesloten) al volledig in het gelijk. In september 2009 bevestigde het Gerechtshof van Den Bosch dit oordeel in hoger beroep. AVV heeft nu besloten eieren voor zijn geld te kiezen en geen verder juridische stappen te ondernemen. Overigens hadden de bonden al in 2005 de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) om een oordeel gevraagd. Ook de CGB was van mening dat het VPL-akkoord geen leeftijdsdiscriminatie bevat.

AVV blijft onrust zaaien
Jammer genoeg krijgt AVV van de media nog regelmatig de gelegenheid om rond te schreeuwen dat de gevestigde bonden de jongeren hebben verraden met het VPL-akkoord. Een beschuldiging die dus volstrekt misplaatst is, zoals nu definitief voor de rechter is gebleken. Is AVV alleen maar hardleers of zijn er kwade bedoelingen in het spel?

Wat hield het VPL-akkoord ook al weer in?
Wie voor 1950 geboren is en al in het onderwijs (of bij de overheid) werkt vanaf 1 april 1997 kan nog met fpu, zij het wel 2 of 3 maanden later. Vanaf 65 jaar hebben zij recht op ouderdomspensioen. Wie na 1949 geboren is (of wie niet al vanaf 1 april 1997 in het onderwijs of bij de overheid werkt), kan eerder stoppen met ABP Keuzepensioen (AKP). Door deze regelingen kunnen jong en oud ongeveer op dezelfde leeftijd vervroegd uittreden. Het AKP wordt namelijk versterkt door een hogere pensioenopbouw vanaf 1 januari 2006 en extra inkoop over diensttijd in het verleden. Ook is door het VPL-akkoord voor deze groep 0,8% extra salarisruimte beschikbaar gekomen. Wie dit benut voor levensloopsparen kan bij voldoende diensttijd ongeveer op de leeftijd van 62 jaar en 3 maanden stoppen met werken (onder aan de fpu gelijkwaardige condities). Het VPL-akkoord regelde verder dat alle leeftijdsgroepen even veel meebetalen. Wie niet meer met fpu kan betaalt mee aan de fpu van de collega's, die dat nog wel kunnen. En omgekeerd betalen zij mee aan de extra pensioenopbouw en inkoop voor de collega's met AKP.

---