Gemeente Zevenaar


08-03-2010: Vrijkomende agrarische bebouwing

Eigenaren van boerderijen met leegstaande schuren kunnen deze gemakkelijker hergebruiken of slopen en nieuwbouwen. De provincie heeft enige tijd geleden nieuw beleid ontwikkeld waardoor dit mogelijk is.

Functieverandering
Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor om het bestemmingsplan buitengebied te wijzigen om functieverandering van vrijkomende agrarische bebouwing eenvoudig mogelijk te maken. Als de lege schuren worden gesloopt mogen eigenaren op die plek woningen bouwen. Het is ook mogelijk om een gedeelte van de schuren te gebruiken voor bedrijfsmatige activiteiten.

Kwaliteit
Door leegstaande schuren te slopen willen provincie en gemeente de kwaliteit van het landelijk gebied verbeteren. Nieuwbouw is daarom wel aan voorwaarden verbonden. De oppervlakte mag niet meer zijn dan de helft van de gesloopte bebouwing en de bebouwing moet goed landschappelijk ingepast worden. De initiatiefnemer moet ook een groenplan maken.

Woningbouw

Het beleid gaat uit van minimaal 2 woningen onder een kap. Dit is een voorwaarde om van deze regeling gebruik te maken. Hiervoor moet ongeveer 350 m' bebouwing gesloopt worden.

In de regio is afgesproken dat in situaties waar veel kwaliteitswinst behaald kan worden, eigenaren de keus hebben om toch een vrijstaande woning te bouwen. Dit geldt alleen voor sloop vanaf 750 m'. Dit klinkt wat onlogisch maar de gemeente is blij met deze uitzondering. Hierdoor krijgen eigenaren de kans om ook vrijstaande woningen te kunnen bouwen.

Eigenaren die meer informatie over de mogelijkheden voor functieverandering bij vrijkomende agrarische bebouwing willen, kunnen deze verkrijgen bij de balie Ruimte op het gemeentehuis van Zevenaar.