Rijksvoorlichtingsdienst

Minister Eurlings start uitvoering 3e spoedaanpakproject

Op maandag 8 maart heeft minister van Verkeer en Waterstaat Camiel Eurlings het startschot gegeven voor de uitvoering van het derde van de dertig Spoedaanpak projecten: de wegverbreding van de A12 tussen Woerden en Gouda. De minister deed dit samen met de heren Brinkman (voorzitter Bouwend Nederland) en Van den Broek Humphreij (algemeen directeur EVO).

Rijkswaterstaat werkt aan een totale 'make over' van de A12 om de doorstroming van het verkeer op deze rijksweg te verbeteren. Vrijwel de hele A12, van Den Haag tot de Duitse grens, gaat in de komende jaren op de schop. Alleen al binnen de Spoedaanpak gaat de spade de grond in op acht trajecten langs de A12, waarvan het traject Woerden-Gouda er één is.

A12 Woerden-Gouda

Behalve de 18 km lange spitsstrook op de A12 tussen Woerden en Gouda realiseert Rijkswaterstaat samen met aannemer Dura Vermeer langs het traject ook nieuwe geluidsschermen, diverse faunapassages en vinden er bos- en watercompensatie en onderhoudswerkzaamheden aan de A12 plaats. Met de nieuwe spitsstrook verbetert de verkeersdoorstroming in de spits en op drukke momenten buiten de spits. De strook sluit aan op de in januari 2010 geopende spitsstrook van Zoetermeer naar Gouda. Hierdoor is er straks vanaf Woerden naar Zoetermeer één lange spitsstrook van bijna 30 kilometer beschikbaar.

Resultaten spitsstrook A12 Gouda-Zoetermeer

De uitkomsten van een quick scan door het Expertisecentrum Verkeersmanagement laten zien dat de filezwaarte fors is afgenomen op het traject tussen Gouda en het Prins Clausplein. De eerste maand na de opening van de 11 km lange spitsstrook is de totale filezwaarte (lengte maal duur van de file) ruim gehalveerd vergeleken met de periode voor de opening. De files in de avondspits zijn nagenoeg verdwenen. De filezwaarte richting Den Haag is met 30% afgenomen. De spitsstrook levert hierdoor op jaarbasis een besparing op van 3,5 miljoen euro aan maatschappelijke kosten.

Verkeershinder deze zomer

Naast twee weekendafsluitingen deze zomer (25-28 juni en 16-19 juli) wordt er van 16 juli tot 16 augustus 7 dagen lang, 24 uur per dag gewerkt aan de weg tussen Bodegraven en Gouda. Eén rijstrook is dan afgesloten en er geldt een maximum snelheid van 90 km/u. Via verkeersmaatregelen, een slimme planning en goede communicatie naar de omgeving wil Rijkswaterstaat de verkeershinder beperken.

Beter bereikbare Randstad

De aanleg van de nieuwe spitsstrook tussen Woerden en Gouda maakt deel uit van het Randstad Urgent-project "Flessenhalzen A4/ A12". Met het Randstad Urgent-programma zetten kabinet, provincies en de regio de schouders onder ruim twintig projecten in de Randstad die een bijdrage leveren aan een economische sterkere en beter bereikbare Randstad.

Schoppen Spoedaanpakprojecten 4 en 5

De uitvoering van de Spoedaanpakprojecten A1 Hoevelaken-Barneveld en de A2 Holendrecht-Maarssen heeft geprofiteerd van de voordelen die de Spoedaanpak biedt. De werkzaamheden konden al beginnen voordat de Spoedaanpak formeel een feit was. Minister Eurlings heeft maandag 8 maart deze twee schoppen alsnog gemarkeerd.

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed