Waterschap Groot Salland


Controle afvalwater Kamper industrie blijft noodzakelijk

Laatste wijziging: 8 maart 2010

De aanvoer van afvalwater op de rioolwaterzuiveringsinstallatie Kampen (rwzi) gaat intensiever worden bewaakt. Dat meldt het Waterschap Groot Salland naar aanleiding van een onderzoek naar de herkomst van piekaanvoer op de rwzi door te vervuild afvalwater en naar mogelijkheden om deze pieken te verminderen.

Om inzicht te krijgen in de oorzaak van de piekvervuiling op de rioolwaterzuivering aan de Oslokade in Kampen heeft het Waterschap Groot Salland verschillende afvalwateronderzoeken uitgevoerd. Hieruit blijkt dat het te veel vervuilde afvalwater deels wordt veroorzaakt door industrieel afvalwater van bedrijven. Een aantal bedrijven heeft een `lozingsvergunning op maat' waaraan ze zich moet houden. Tijdens het onderzoek is het afvalwater van een aantal grote industriële bedrijven dagelijks gemeten, bemonsterd en geanalyseerd.

Tevens is lozingsgedrag van andere wat minder grote industrieën nauwlettend gevolgd. Eén bedrijf overschreed de vergunning voor de maximale toegestane vervuilingswaarde per dag. De afdeling Handhaving van het waterschap heeft het bedrijf hier schriftelijk op aangesproken. De extra vervuiling wordt volledig verrekend in de zuiveringsheffing van dit bedrijf. De bedrijven zijn zich ervan bewust dat pieklozingen de doelmatige werking van de rioolwaterzuivering verstoren. Hier is na afloopvan het onderzoek open over gesproken. Groot Salland zou graag zien dat ze maatregelen treffen waarmee de vervuiling van het afvalwater wordt geminimaliseerd. Om de piekbelastingen door aanvoer van te vervuild afvalwater door bedrijven te voorkomen, worden bedrijven intensief door het waterschap gevolgd en zal er zonodig handhavend worden opgetreden.

Verontreinigd regenwaterwater
Uit het onderzoek komt ook naar voren dat de kwaliteit van het op de rwzi Kampen aangevoerde verontreinigde regenwater mogelijk een oorzaak is van de hogere piekvervuiling. De vervuiling van dit water is hoger dan op grond van landelijke kengetallen verwacht mag worden. Wat hiervan de oorzaak is, wordt onderzocht in een vervolgonderzoek. De verhoogde vervuiling van de rioolwaterzuivering heeft voor het waterschap overigens niet geleid tot problemen in het voldoen aan de eigen eisen voor Rijkswaterstaat. Het Waterschap Groot Salland voert het gezuiverde water af op de IJssel, waarvan Rijkswaterstaat het bevoegd gezag is.

Waterschap Groot Salland | Dr. van Thienenweg 1 | Postbus 60 | 8000 AB Zwolle | t (038) 455 72 00 | info@wgs.nl