Ingezonden persbericht


VO-raad: Advies Onderwijsraad zet onderwijsstelsel onder druk

Utrecht, 8 maart 2010 - De VO-raad is positief over het rapport 'Vroeg of laat' van de Onderwijsraad, maar vindt dat de voorgestelde adviezen het voortgezet onderwijsstelsel wel onder druk zetten. De Onderwijsraad pleit ervoor om leerlingen langer in gemengde klassen te houden, omdat we in Nederland leerlingen te vroeg in hokjes indelen en leerlingen met lagere sociaaleconomische achtergrond daardoor worden benadeeld. Sjoerd Slagter, voorzitter VO-raad: "De VO-sector wil alle mogelijkheden aangrijpen om de talenten van leerlingen beter benutten. De adviezen van de Onderwijsraad sluiten aan bij die ambitie. De VO-sector gaat hiermee aan de slag, maar wijst wel op de extra regelvrijheid en investeringen die daarvoor nodig zijn."

Leerlingen in Nederland moeten vaak te vroeg kiezen voor het soort onderwijs dat ze gaan volgen. Dat constateert de Onderwijsraad in het rapport 'Vroeg of laat' dat vandaag aan staatssecretaris Van Bijsterveldt is aangeboden. Volgens de Onderwijsraad worden hierdoor leerlingen met een lagere sociaaleconomische achtergrond benadeeld. De onderwijsraad pleit daarom voor brugklassen vmbo-tl/havo, combinatie van beroepsonderwijs en algemeen voortgezet onderwijs, het samenvoegen van de gemengde leerweg in het vmbo met vmbo-tl en experimenten met juniorcolleges voor 11- tot 14-jarigen.

De VO-raad erkent de problematiek en is positief over de adviezen van de Onderwijsraad. Wel constateert de VO-raad dat het hier om ingrijpende wijzigingen gaat, die diep in het stelsel ingrijpen. Sjoerd Slagter: "Ik ben het eens met de adviezen van de onderwijsraad. Wel zetten de voorgestelde wijzigingen het stelsel onder druk."

De VO-raad vindt het positief dat de onderwijsraad er de keuze voor een onderwijstype niet op alle scholen wil verplichten. De VO-raad pleit ervoor om scholen zelf de ruimte te geven om invulling te geven aan de adviezen van de Onderwijsraad. Stelselwijzigingen van bovenaf zijn ongewenst. "Scholen moeten eigen keuzes kunnen maken, die het best passen bij de leerlingen en de schoolomgeving", aldus Slagter.

De voorstellen van de Onderwijsraad sluiten aan bij lopende initiatieven van de VO-raad, zoals het programma 'Effectief schakelen tussen PO en VO', waarbij wordt gewerkt aan een soepelere en effectievere overstap tussen primair en voortgezet onderwijs. De VO-raad presenteert daarnaast binnenkort een plan om talenten van elke leerling veel beter te benutten. Dit plan sluit nauw aan bij de adviezen van de Onderwijsraad.


---