Frostbuster zorgt voor verduurzaming van de fruitteelt

08/03/2010 13:24

AquaNed

Sinds mensenheugenis is nachtvorst in de fruitteelt en de tuinbouw een probleem. De Romeinse schrijver Plinius beschrijft reeds de schade door nachtvorst aan bloesem en knoppen van fruitbomen. Pas sinds een aantal decennia zijn er technieken beschikbaar in de fruitteelt om schade door nachtvorst te beperken. Meest bekend is de klassieke nachtvorstberegening, maar ook helikopters, windmachines en paraffinepotten worden vandaag de dag toegepast. Veel van deze methoden hebben echter nadelen. AquaNed Watertechniek lanceert daarom een nieuwe machine in Nederland om fruit op een duurzame manier te beschermen tegen nachtvorst: de frostbuster. Volgens fruitteeltspecialist Ton de Kort van AquaNed leidt deze nieuwe methode van nachtvorstbestrijding tot een verduurzaming van de fruitteelt.

De machine is uitgevonden door de Chileense fruitteler Florencio Lazo. Begin jaren '90 zocht hij naar een oplossing voor het probleem van nachtvorst. Hij was zeer hard getroffen en verloor 100 hectare druiven, pruimen en kersen. De Chileen besefte dat dit risico te groot werd voor zijn fruitteeltbedrijf. Daarom ontwikkelde hij de frostbuster, de eerste "vorst controle machine", die vandaag de dag wereldwijd bekend is en wetenschappelijke erkenning geniet als een van de meest efficiënte instrumenten voor nachtvorstbescherming in de fruitteelt. Hij begon met een machine op basis van een gasbrander en een krachtige ventilator, aangedreven door een tractor. De Frostbuster maakt gebruik van een gasbrander die een luchtstroom van 100 graden in de boomgaard blaast om zo een thermische barrière tegen vorst te creëren. De Kort: "Zoals bij de meeste grote ontdekkingen in de geschiedenis is het idee achter de uitvinding puur door toeval tot stand gekomen. De boerderij van Florencio Lazo was toevallig gelegen in een vorst-gevoelig gebied en als piloot was hij bekend met aërodynamica. Hij heeft zijn uitvinding gepatenteerd en hij ontving in 1999 de Nationale Award voor Innovatie van de Chileense regering".

De Kort verwacht een grote marktpotentie voor de frostbuster. AquaNed is marktleider in Nederland op het gebied van fertigatie en nachtvorstberegening in de fruitteelt. Het distributeurschap van de frostbuster was volgens de Kort een strategische keuze van AquaNed. "Nachtvorstberegening is niet overal mogelijk en kan bovendien leiden tot structuurbederf en verhoogde ziektedruk in de boomgaard. Paraffinepotten zijn relatief duur, vergen veel arbeid en worden door overlast met roetaanslag in de omgeving steeds vaker verboden door gemeenten. Ook het gebruik van helikopters en windmachines is niet duurzaam en wordt om die reden in Nederland nauwelijks toegepast", stelt de fruitteeltspecialist. "Iedere techniek heeft zo zijn eigen effect en voor- en nadelen op het gebied van milieu, kosten of arbeidsinzet. De frostbuster behaalt op effect, arbeid, kosten en milieuaspecten een uitstekend resultaat". Volgens de Kort is dat gebleken uit uitgebreid wetenschappelijk onderzoek en uit ervaringen van duizenden fruittelers wereldwijd. AquaNed is de exclusieve distributeur voor de machine in Nederland.

Speciaal voor telers met kleinere percelen is de frostguard ontwikkeld. De frostguard is in tegenstelling tot de frostbuster een stationaire machine die met een ventilator 360 graden continu ronddraait en daarbij verwarmde lucht in de boomgaard blaast en zo temperatuur schommelingen veroorzaakt.

Kostprijs

De kostprijs van de frostbuster per beschermde hectare is lager dan bij traditionele methoden. Fruittelers investeren al in een frostbuster vanaf 1.500 euro per hectare. De jaarkosten liggen tussen de 150 en 200 euro per hectare wanneer men de machine in 10 jaar afschrijft. Bovendien biedt de machine ook tal van andere voordelen tegenover traditionele systemen van nachtvorstbescherming. Zo biedt de frostbuster ook bescherming op plaatsen waar geen water of alleen zout water voorhanden is, is ze ook inzetbaar bij windvorst en kan ze ook de vruchtzetting bevorderen, waardoor de productie van percelen die behandeld zijn met de frostbuster toeneemt. AquaNed geeft 2 jaar volledige garantie op de machine. De frostbuster wordt toegepast bij de teelt van appels, peren, kersen en kleinfruit zoals bramen, bessen, frambozen en aardbeien.

Saillant detail

Volgens Ton de Kort ontdekte de uitvinder van de machine later min of meer toevallig dat de frostbuster naast bescherming tegen nachtvorst ook de vruchtzetting verbeterde en ook hielp om ziekten en plagen te bestrijden. "Florencio Lazo ontdekte dat hij minder hoefde te spuiten in zijn boomgaard, wanneer hij gebruik maakte van warmtebehandelingen. Bovendien verbeterde de "heat shock" de kleur, smaak en de grootte van zijn kersen. Dit soort side-effecten van de frostbuster verdienen het om verder onderzocht te worden en kunnen bijdragen aan een verdere verduurzaming van de landbouw in het algemeen en de fruitteeltsector in het bijzonder", aldus de Kort.

Meer informatie: www.frostbuster.nl

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.frostbuster.nl