Commissie Gelijke Behandeling

Vrouwenrechten in Nederland nog onvoldoende nageleefd

08-03-2010

8 maart is Internationale Vrouwendag. Daarom is er vandaag wereldwijd aandacht voor de rechten van vrouwen. De rechten van vrouwen zijn in 1979 door de Verenigde Naties vastgelegd in het (VN-) Vrouwenverdrag. Het Vrouwenverdrag verplicht lidstaten enerzijds om alle vormen van discriminatie van vrouwen uit te sluiten. Anderzijds moeten lidstaten ervoor zorgen dat vrouwen zich op alle gebieden, politiek, sociaal, economisch en cultureel, kunnen ontplooien en ontwikkelen. Het toezicht op de naleving wordt uitgeoefend door een speciaal verdragscomité, het Committee on the Elimination of Discrimination Against Women (CEDAW). Nederland is een van de 173 landen die partij zijn bij het verdrag.

Nederland heeft zich in 1991 aangesloten bij het Vrouwenverdrag. Uit de aanbevelingen die CEDAW in februari 2010 heeft gedaan blijkt echter dat Nederland het Vrouwenverdrag nog onvoldoende naleeft. Zo dringt CEDAW erop aan dat er meer wordt gedaan om discriminatie van allochtone vrouwen op de arbeidsmarkt tegen te gaan. Daarnaast moeten vrouwen van etnische minderheden voldoende tegen benadeling beschermd worden als zij over ongelijke behandeling klagen. Verder dringt CEDAW er bij Nederland op aan om meer maatregelen te nemen tegen ongelijke beloning tussen mannen en vrouwen. Vrouwen verdienen vaak minder dan mannen als gevolg van discriminatie op de arbeidsmarkt. Tot slot moet Nederland zich beter verdiepen in de positie van oudere vrouwen of vrouwen met een functiebeperking.

De Commissie Gelijke Behandeling (CGB) heeft er al eerder bij de Nederlandse regering op aangedrongen dat ongelijke beloning tussen mannen en vrouwen harder aangepakt moet worden. En dat er aandacht moet zijn voor vrouwen die extra kwetsbaar zijn voor discriminatie. Zoals moslima's die soms vanwege hun afkomst of geloof, maar soms ook vanwege hun vrouw-zijn worden gediscrimineerd. Bijvoorbeeld als zij bij sportscholen of bij een sollicitatie worden geweigerd omdat zij een hoofddoek dragen.

Ook krijgt de CGB nog altijd veel klachten over discriminatie van zwangere vrouwen. In 2008 ging de helft van alle zaken over sekse discriminatie over zwangerschap. Deze zaken gingen over vrouwen die niet werden aangenomen, wiens contract niet werd verlengd of die wegens zwangerschapsverlof geen bonus kregen. De CGB is van mening dat de Nederlandse regering hier op grond van het Vrouwenverdrag ook maatregelen tegen zou moeten treffen. Daarnaast pleit de CGB ervoor dat er een wettelijke bepaling komt die terugkeer in de oude functie na zwangerschapsverlof garandeert.

De CGB spreekt regelmatig oordelen uit over moslima's die geweigerd worden vanwege hun hoofddoek (oordeel 2008-146), ongelijke beloning tussen mannen en vrouwen (oordeel 2008-53) en discriminatie van zwangere vrouwen (oordeel 2010-31).

Links

* Website www.vrouwenverdrag.nl

* Women's rights. Some progress, many gaps. Shadow report by Dutch NGO's 2005-2008.

* Commentaar CGB op het regeringsrapport over naleving van het Vrouwenverdrag in Nederland

* Brief CGB aan het VN-Comité waarin zij de aandacht vestigt op ongelijke behandeling van transgenders in Nederland
* Campagne beloningsverschillen tussen mannen en vrouwen