Politie Haaglanden

Extra persbericht 8 maart Wassenaar

Wassenaar , 08-03-2010

Ondanks eerdere successen in aanpak woninginbraak Toch weer stijging in Wassenaar

Ondanks eerdere successen in de strijd tegen woninginbraken zijn er in de tweede helft van februari en de eerste week van maart meerdere woninginbraken geweest in Wassenaar. In een groot aantal gevallen gebeurde dit op het moment dat de bewoners op vakantie waren in die vakantieweek.

Vrijdag 19 februari werd er ingebroken in de Hyacintstraat en de Jonkerlaan. Men kwam daar binnen via respectievelijk het verbreken van de voordeur en in de Hyacintstraat verbrak men een bovenlicht om binnen te komen. Zondag 28 februari werd er tot twee maal toe ingebroken in een woning in de Schout bij nacht Doormanlaan. In beide gevallen brak men in via de achterzijde van de woning, zowel via de begane grond als via de 1e etage. Opvallend was dat de achterzijde van één van beide woningen geheel donker was en dat al deze inbraken overdag cq in de avond in ieder geval voor 22.30 uur plaatsvonden. De bewoners waren niet thuis tijdens de inbraak.

In de krokusvakantie werden onder andere de navolgende woningen in Wassenaar bezocht door inbrekers terwijl de bewoners afwezig of met vakantie waren:
Bloemcamplaan (verwijderen scharnieren achterdeur) Araweg (openbreken tuindeur achterzijde)
Lange Kerkdam (openbreken keukenraam achterzijde woning) Duinlustweg (verbreken raam 1e etage aan de voorzijde) Van Zuijlen van Nijeveltstraat (verbreken achterdeur) Middelweg (verbreken achterraam)
Van der Ouderrmeulenlaan, (achterzijde woning)

Daarnaast vonden er woninginbraken plaats in de Buurtweg, Wassenaarseslag, Sbn Doormanlaan, Araweg, Lange kerkdam, Duinlustweg, Van Zuylen van Neyevelstraat, Middelweg, Hyacinthstraat en de Jonkerlaan.

Van bovenstaande genoemde inbraken waren er ook een aantal bij waarbij het bij een poging is gebleven. Een goede beveiliging (alarm en/of hang en sluitwerk) helpt de gelegenheidsinbreker buiten de deur te houden.

Aanvullende maatregelen
Politiebureau Wassenaar hoopt met extra politieinzet niet alleen inbraken te voorkómen, maar heeft ook flink geïnvesteerd om zoveel mogelijk daders op te sporen. Zo wordt bij elke inbraak een buurtonderzoek en vindt er, indien dit mogelijk is, sporenonderzoek plaats. Ook door recherchecapaciteit vrij te maken voor woninginbraken, wordt de pakkans verhoogd. Daarbij is de hulp en alertheid van inwoners van groot belang.

De politie vraagt u elke vreemde of verdachte situatie, ook al lijkt het voor u onbelangrijk, door te geven. De interesse van de politie gaat vooral uit naar personen die niet in de buurt thuis horen en opvallen door meer dan normale aandacht voor de woningen en/of de omgeving. Ook is het belangrijk om te weten met welke voertuigen deze mensen zich eventueel verplaatsen. Vooral de signalementen van de verdachte personen en de voertuiggegevens (merk, type kenteken) zijn voor de politie erg belangrijk. Ziet u iets verdachts? Ben dan direct
1-1-2. Bureau Wassenaar heeft met de centrale meldkamer goede afspraken gemaakt over de afhandeling van een heterdaad-melding van een woninginbraak. Een dergelijke melding krijgt direct de hoogste prioriteit en de meldkamer dirigeert direct politiepersoneel ter plaatse.

Zorg voor licht en zicht
Bewoners kunnen zelf ook veel doen om de kans op een inbraak te verkleinen. Verlichting in en om de woning helpt om inbraken te voorkomen. Ook is belangrijk dat buurtbewoners sociale controle kunnen uitoefenen en onraad signaleren. Dat kan alleen maar als er, naast goede verlichting, vanuit de omgeving ook voldoende zicht is op de toegangsdeuren van een woning. Inbrekers lopen dan meer kans ontdekt te worden en dat verhoogt de drempel om in te breken.

In de afgelopen week heeft politie in Wassenaar meerdere malen controles uitgevoerd op verlichting in en rond woningen. De politie is dan in uniform te voet in de wijken aanwezig om de bewoners van niet of onvoldoende verlichte woningen te adviseren hoe men in het kader van prventie gebruik kan maken van de binnen- en/of buitenverlichting. Veel woningen zijn vooral aan de achterzijde niet of onvoldoende verlicht, zodat inbrekers (vaak veelal via de achterzijde) ongestoord, in het donker hun werk kunnen doen.

Hoe u het inbrekers moeilijker maakt:
Het gebruik van goede buiten- en binnenverlichting blijkt een effectieve aanvullende maatregel. Zet tijdschakelaars op uw binnenlampen en stel ze zodanig in dat de verlichting op wisselende tijdstippen in wisselende vertrekken aan en uit gaat. Zorg er voor dat er voldoende zicht is vanuit de omgeving op alle toegangsdeuren. Inbrekers lopen dan meer kans ontdekt te worden en dat verhoogt de drempel om in te breken. Goede buitenverlichting speelt hierbij een rol. Zorg dat het gedurende de donkere uren continue verlicht is, in plaats van een bewegingsschakelaar. Wanneer een bewegingsschakelaar het licht ontsteekt, wacht de inbreker tot deze weer uitgaat en zal buiten het bereik van zon schakelaar zijn werk kunnen voortzetten.
Tot slot is natuurlijk goed hang- en sluitwerk belangrijk. Indien u op vakantie gaat en u heeft een eigen oprit en een achterblijvende auto, laat deze auto dan op de oprit staan in plaats van op de weg of in de garage. Dat geeft eerder de indruk, samen met brandende verlichting, dat de bewoners gewoon thuis zijn.

Leegstaande woningen:
Opvallend is ook het aantal inbraken in leegstaande panden waar een verbouwing plaatsvindt. In de laatste weken is er een opvallende stijging waar te nemen. Het advies aan bouwbedrijven is om (dure) gereedschappen niet direct in het zicht te leggen van buitenaf, of nog beter niet achter te laten in het pand, indien dit uiteraard tot de mogelijkheden behoort.

Meer weten?
Op het politiebureau kunt u de folder Een veilig gevoel: in en om uw woning afhalen met daarin tips om inbrekers buiten de deur te houden. Ook kunt u de folder downloaden via de website
www.hoeveiligismijnwijk.nl.