Politie Haaglanden

Extra persbericht 8 maart Westland

Westland, 08-03-2010

Geïntensiveerde aanpak woninginbraken
Politiebureau Westland start campagne op verschillende fronten

Politie Haaglanden gaat in het Westland op meerdere fronten de strijd aan met het stijgend aantal woninginbraken. Zo wordt in samenwerking met de politievrijwilligers de flyersactie licht zet inbrekers in het zicht uitgebreid. Donderdag 4 maart startten agenten en vrijwilligers in Naaldwijk en Wateringen met de eerste flyeravond. Deze actie wordt de komende tien weken op specifieke locaties in het Westland herhaald. Daarnaast heeft het bureau recherchecapaciteit vrij gemaakt om zich uitsluitend op woninginbraken te richten.

Voorkomen beter dan genezen
Inbrekers zijn ook in de koude en donkere maanden actief. Ieder jaar stijgt het aantal aangiften van woninginbraken in deze maanden ten opzichte van de lichtere zomermaanden. Sinds 7 februari werd er in het Westland 60 keer ingebroken. In de dorpskernen Naaldwijk en Wateringen werd met meest ingebroken, respectievelijk 16 en 13 keer. Daarom startte afgelopen donderdag de flyeractie in deze plaatsen. Agenten en vrijwilligers liepen bij schemer door verschillende straten en poorten in de wijk Kruisbroek en deden bij 16 onverlichte woningen, waar ramen openstonden of de bewoners zichtbaar afwezig waren, een brief en een preventiefolder in de bus. Rond het Hofpark in Wateringen verpreidden agenten bij 40 huizen een brief en folder. Hieronder vielen de woningen op de eerste verdieping van de flats van de Gele Meerbloem en Gele Violetten. Dit zijn flats waarbij de balkons van de eerste verdieping gemakkelijk bereikbaar zijn.

De politie zet SMS-Alert in om deelnemende bewoners van een specifieke buurt te waarschuwen wanneer er inbrekers actief zijn in hun woonomgeving. Daarnaaast brengt de politie bij bedrijven, makelaars, woningbouwverenigingen het Politie Keurmerk Veilig Wonen onder de aandacht. Het is bewezen dat bij huizen waarbij het hang- en sluitwerk voldoet aan de PKVW-normen, minder ingebroken wordt. Samen met de gemeente bekijkt de politie hoe wijken beter ingericht kunnen worden om ze zo min mogelijk aantrekkelijk te maken voor inbrekers. Zaken die daarbij besproken worden, zijn bijvoorbeeld straatverlichting en openbaar groen.

Aanvullende maatregelen
Politiebureau Westland hoopt zo niet alleen inbraken te voorkómen, maar heeft ook flink geïnvesteerd om zoveel mogelijk daders op te sporen. Zo wordt bij elke inbraak een buurtonderzoek en vindt er, als dat nodig is, sporenonderzoek plaats. Ook door recherchecapaciteit vrij te maken voor woninginbraken, wordt de pakkans verhoogd. Daarbij is de hulp en alertheid van inwoners van groot belang.

De politie vraagt u elke vreemde of verdachte situatie, ook al lijkt het voor u onbelangrijk, door te geven. De interesse van de politie gaat vooral uit naar personen die niet in de buurt thuis horen en opvallen door meer dan normale aandacht voor de woningen en/of de omgeving. Ook is het belangrijk om te weten met welke voertuigen deze mensen zich eventueel verplaatsen. Vooral de signalementen van de verdachte personen en de voertuiggegevens (merk, type kenteken) zijn voor de politie erg belangrijk. Ziet u iets verdachts? Ben dan direct
1-1-2. Bureau Westland heeft met de centrale meldkamer goede afspraken gemaakt over de afhandeling van een heterdaad-melding van een woninginbraak. Een dergelijke melding krijgt direct de hoogste prioriteit en de meldkamer dirigeert direct politiepersoneel ter plaatse.

Zorg voor licht en zicht
Bewoners kunnen zelf ook veel doen om de kans op een inbraak te verkleinen. Verlichting in en om de woning helpt om inbraken te voorkomen. Ook is belangrijk dat buurtbewoners sociale controle kunnen uitoefenen en onraad signaleren. Dat kan alleen maar als er, naast goede verlichting, vanuit de omgeving ook voldoende zicht is op de toegangsdeuren van een woning. Inbrekers lopen dan meer kans ontdekt te worden en dat verhoogt de drempel om in te breken.

Hoe u het inbrekers moeilijker maakt:
Het gebruik van goede buiten- en binnenverlichting blijkt een effectieve aanvullende maatregel. Zet tijdschakelaars op uw binnenlampen en stel ze zodanig in dat de verlichting op wisselende tijdstippen in wisselende vertrekken aan en uit gaat. Zorg er voor dat er voldoende zicht is vanuit de omgeving op alle toegangsdeuren. Inbrekers lopen dan meer kans ontdekt te worden en dat verhoogt de drempel om in te breken.
Tot slot is natuurlijk goed hang- en sluitwerk belangrijk.

Meer weten?
Op het politiebureau kunt u de folder Een veilig gevoel: in en om uw woning afhalen met daarin tips om inbrekers buiten de deur te houden. Ook kunt u de folder downloaden via de website
www.hoeveiligismijnwijk.nl.