FNV Bondgenoten

Vakbonden roepen werkgevers transport en logistiek op om cao-onderhandelingen te hervatten

De vakbonden FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen roepen de werkgeversorganisaties in de transport en logistiek vandaag in een open brief op om het cao-overleg weer nieuw leven in te blazen. De bonden stellen dat het onverantwoord is om geen afspraken te maken over voornamelijk de 48-urige werkweek.

"U heeft op 21 januari de cao-onderhandelingen afgebroken. Sinds die dag hebben wij niets meer van u vernomen," schrijven vakbondsbestuurders Huub van den Dungen van FNV Bondgenoten en Joost van Egmond van CNV Vakmensen. "De cao-onderhandelingen lijken daarmee op slot te zitten. Wij vinden dit onverantwoord. U bent met uw opstelling verantwoordelijk voor het ontstaan van onrust onder en onzekerheid voor uw werknemers in deze voor Nederland zo cruciale bedrijfstak."

De vakbondsbestuurders referen in de brief aan de grote manifestatie van 27 februari, waar in Nieuwegein 1200 werknemers uit de transporten logistiek samen kwamen. Die riepen de bonden op om met de werkgevers afspraken te maken rond de invoering van de 48-urige werkweek. Maar de bonden kregen nog een opdracht mee. "Naast de invoering van de 48-urige werkweek eisen werknemers in de transport en logistiek dat hun koopkracht behouden blijft en dat hun werkgelegenheid op peil wordt gehouden." Van den Dungen en Van Egmond verwijten de werkgevers dat zij niet naar de wereld om zich heen kijken: "FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen hebben in vergelijkbare bedrijfstakken zoals de metaal en de bouw, in de afgelopen maanden prima afspraken over koopkrachtbehoud en werkzekerheid kunnen maken. U wilt hier niet aan en hierover geen afspraken maken en onderscheidt zich daarmee in ongunstige zin van uw collega's in andere sectoren."