FNV Bondgenoten

Stakende schoonmakers willen uit steenkolentijdperk!

Zo'n 250 stakende schoonmakers zoeken maandag schoonmaakbedrijf Hago op. De schoonmakers bieden Hago vandaag in de voormalige mijnstad Heerlen letterlijk 'de laatste wagens steenkolen aan', zodat ook schoonmakers eindelijk uit het steenkolentijdperk getrokken worden.

De schoonmakers drukken hun werkgevers en opdrachtgevers al weken massaal met de neus op de feiten. Schoonmaakbedrijf CSU werd met een enorme paardentram uit het paard-en-wagentijdperk getrokken, schoonmaakbedrijf Asito kreeg 'ballen' aangeboden om eindelijk eens 'nee tegen de gierige opdrachtgevers te kunnen zeggen'. De schoonmakers stellen dat door het gierige gedrag van grote opdrachtgevers als NS, de Banken en Schiphol en door het slaafse gedrag van de schoonmaakbedrijven er sprake is van een 'race to the bottom'.

"De schoonmaakbedrijven erkennen dat het anders moet. De opdrachtgevers steken hun kop in het zand, en zo is de schoonmaker de dupe. We zullen de schoonmaakbedrijven en opdrachtgevers als NS en Schiphol de komende dagen met hun neus op de feiten drukken. De negatieve trend moet doorbroken worden!" zegt Ron Meyer van FNV Bondgenoten.

Honderden schoonmakers zijn al vijf maanden op de been om meer waardering en respect voor hun werk te krijgen. Ze brachten een witboek uit, ze vroegen netjes om vooruitgang, ze voerden ludieke acties, maar niets hielp. Sinds 23 februari staken de trein- en stationschoonmakers. Inmiddels hebben schoonmakers in tal van andere gebouwen en plaatsen zich aangesloten. Meyer: "Voortdurend extreem lage prijsafspraken met opdrachtgevers maken de hele sector kapot. De onmogelijke beloften aan de grote opdrachtgevers leiden tot slechte kwaliteit, kapotte ruggen en dubbele banen om rond te kunnen komen. Dat moet maar eens afgelopen zijn!"

Behalve zo'n 250 trein- en stationschoonmakers uit het hele land staken in Amsterdam en Rotterdam inmiddels ook schoonmakers van UWV, Reed Elsevier, Telegraaf, Achmea, Cordares, Erasmus Universiteit, WTC, ABN Amro, Hogeschool Rotterdam, Philip Morris en de Belastingdienst. De komende dagen sluit zich daar nog een groot aantal schoonmakers in een hele reeks andere gebouwen bij aan. Op dinsdag 9 maart vindt een groot landelijk schoonmakersprotest plaats op Schiphol. De protesten zijn de grootste uit de geschiedenis van de schoonmaaksector. De schoonmakers willen respect en waardering. Ze willen een loonsverhoging, reiskostenvergoeding en betere opleidingen.

Op www.fnvbondgenoten.nl/schoongenoeg is het witboek van de actievoerende schoonmakers te vinden. Het witboek Schoon genoeg was enkele weken geleden onderwerp van een hoorzitting die de Tweede Kamer organiseerde.