FNV Bondgenoten

Grote manifestatie stakende schoonmakers op Schiphol

Zo'n duizend schoonmakers uit hele land komen morgenmiddag samen op Schiphol. Ze houden een demonstratie voor het kantoor van de Schiphol Group. Ze voeren al maanden actie voor meer respect en waardering voor hun werk.

"Wij vragen geen bonussen of dertiende maanden, wij willen onze gezinnen kunnen onderhouden" zegt schoonmaker Kapi Lijfrock. Voorzitter Henk van der Kolk van FNV Bondgenoten, de vakbond voor schoonmakers komt de actievoerders een hart onder de riem steken.

De schoonmakers stellen dat door het gierige gedrag van grote opdrachtgevers als NS, de banken en Schiphol en door het slaafse gedrag van de schoonmaakbedrijven er sprake is van een 'race to the bottom'. Treinschoonmaker Kapi Lijfrock, vader van drie kinderen zegt: "Wij werken graag heel hard, maar we willen ook onze kinderen kunnen onderhouden. Op dit moment worden we uitgeperst en dat pikken we niet meer."

Bestuurder Ron Meyer van FNV Bondgenoten vult aan: "Grote opdrachtgevers als NS en Schiphol willen altijd goedkoper en de schoonmaakbedrijven verkopen zichzelf bijna voor niets. Letterlijk ten koste van de rug van de schoonmaker. Bij de NS wordt al gestaakt en dat merken ze. Als Schiphol en de banken niet in hun eigen vuil willen verdwalen, zou het goed zijn eens te luisteren naar de schoonmakers. De negatieve trend moet doorbroken worden, een gouden rolex koop je ook niet voor 10 euro."

Bij de manifestatie morgen zijn, behalve zo'n 300 trein- en stationschoonmakers uit het hele land, ook schoonmakers van UWV, Reed Elsevier, Telegraaf, Achmea, Cordares, Deloitte, Ministerie, Erasmus Universiteit, Vrije Universiteit, WTC, ABN Amro, DNB, Hogeschool Rotterdam, Philip Morris, de Belastingdienst en de kazernes Seelig Trip van Zoutland en KMA Breda. Daar sluiten zich nog dagelijks een groot aantal schoonmakers van een hele reeks andere gebouwen bij aan.