Vereniging Eigen Huis

Update: Hoop voor Crisis-en herstelwet

Update: Hoop voor Crisis-en herstelwet Er gloort hoop op snelle invoering van de Crisis-en herstelwet. De wet kan helpen om de economie en de productie van nieuwbouwwoningen weer op gang te brengen. Voormalig minister-president Balkenende heeft in een brief aan de Eerste Kamer een mogelijkheid aangegeven.

Vereniging Eigen Huis pleit voor snelle invoering Crisis- en herstelwet
Vereniging Eigen Huis pleitte eerder voor snelle invoering nadat in de Eerste Kamer vertraging ontstond vanwege discussie over een onteigeningsparagraaf in het wetsvoorstel. De vereniging stelde voor om deze discussie apart te voeren en ondertussen de rest van de wet alvast in te voeren.

Wet invoeren en in lagere wetgeving vast leggen Balkenende geeft in zijn brief aan dat het niet mogelijk is om de bediscussieerde onteigeningsparagraaf uit te zonderen van de inwerkingtreding van de Crisis-en herstelwet. Wel is het mogelijk om de wet in zijn geheel in te voeren en in lagere regelgeving vast te leggen. De onteigeningsparagraaf blijft zo in de praktijk buiten toepassing. Daarmee wordt inhoudelijk hetzelfde bereikt als Vereniging Eigen Huis met haar voorstel beoogde.

Handreiking aan de eerste kamer
Steven Wayenberg, jurist van Vereniging Eigen Huis: âHet voorstel van Balkenende zien wij als een handreiking aan de Eerste Kamer. Met deze praktische oplossing kan de wet alsnog op korte termijn worden ingevoerd.â

Op 9 maart stellen de leden van de Eerste Kamer vast of zij binnenkort een besluit nemen over invoering van de Crisis-en herstelwet of dat zij het onderwerp controversieel vinden en willen wachten op een volgend kabinet.

Bron: Vereniging Eigen Huis
Amersfoort, 8 maart 2010.

---

Het bericht van 3 februari:

Crisis- en herstelwet onnodig vertraagd door Senaat

Stimulans grote woningbouwprojecten loopt vertraging op

De Crisis- en herstelwet waarmee het kabinet procedures voor grote (woningbouw)projecten wil versnellen, loopt vertraging op. Premier Balkenende presenteerde de wet in de zomer van 2009. In januari 2010 had deze al in werking moeten treden. De wet is bedoeld om de gevolgen van de crisis op te vangen. Zo zouden grote projecten â waaronder woningbouw â versneld kunnen worden uitgevoerd.

Twijfels over het onteigeningsvoorstel
De Tweede Kamer keurde de wet op de valreep goed. Maar vanwege twijfels over het onteigeningsvoorstel â waarbij eigendom al mag worden onteigend als het bestemmingsplan nog niet onherroepelijk is â wil de Eerste Kamer eerst deskundigen horen. Pas op 16 maart 2010 behandelen de senatoren de wet. Vereniging Eigen Huis begrijpt dat juist dit onderdeel vragen kan oproepen omdat het gaat om het belangrijke eigendomsrecht. Het is echter wel jammer dat door deze discussie de inwerkingtreding van de gehele wet wederom wordt opgeschort.

Standpunt Vereniging Eigen Huis
Hoewel Vereniging Eigen Huis van mening is dat de Crisis- en herstelwet niet dé oplossing van de huidige crisis is, helpen alle beetjes. Met de voorgestelde wet wordt getracht meer versnelling te brengen in besluitvormingsprocedures zonder daarbij de zorgvuldigheid uit het oog te verliezen. Als er nog discussie is over een specifieke regeling, in dit geval de onteigeningsregeling, pleit Vereniging Eigen Huis voor een separate behandeling. De rest van de wet kan alvast worden ingevoerd. Deze suggestie zal Vereniging Eigen Huis onder de aandacht brengen van Eerste Kamerleden.

Meer informatie
Lees het artikel "Bouwers ontstemd door uitstel crisis- en herstelwet" van het Financieele Dagblad Bouwend Nederland: de Vereniging van bouw- en infrabedrijven

Bron: Vereniging Eigen Huis
Amersfoort, 3 februari 2010.

____________________