Groen!

Plaatsgebrek in het onderwijs: Wat met de duizenden ouders die geen school gevonden hebben?

door Elisabeth Meuleman (Vlaams parlementslid) op 8 maart 2010 in "Onderwijs"

Op vraag van Groen! komt er woensdag een actualiteitsdebat om 13u30 over het capaciteitsprobleem in het Vlaamse onderwijs. Al jaren slaakt het onderwijs noodkreten voor meer onderwijzend personeel en meer infrastructuur om tegemoet te kunnen komen aan het stijgend aantal inschrijvingen. De vorige minister van Onderwijs deed te weinig, de huidige minister van Onderwijs Pascal Smet zal een rondvraag organiseren. âToo little, too late,â stelt Vlaams parlementslid Elisabeth Meuleman: âBovendien vraag ik me af wat er nu moet gebeuren met de bijna 3000 kinderen in Antwerpen, de 1000 kinderen in Brussel en kinderen uit bepaalde wijken in Gent die nog steeds geen school hebben.â

Nieuw is het probleem van het nijpende tekort aan plaatsen in het onderwijs niet. In Brussel wordt al meer dan vijf jaar aan de alarmbel getrokken. De vorige minister van Onderwijs, Frank Vandenbroucke had ook al geen oog voor de tikkende demografische tijdbom in de hoofdstad. `Het Brusselse probleem wordt niet opgelost met bakstenen en beton,' zo stelde hij in maart 2008.

Vlaams parlementslid Elisabeth Meuleman: "Ook in Gent en in Antwerpen hebben de beleidsmakers de snelheid van demografische veranderingen te lang miskend. In maart 2008, amper 2 jaar geleden, stelde schepen Voorhamme dat er geen algemeen probleem was. Blijkbaar moet er zich eerst weer een crisis voordoen vooraleer Vlaanderen in actie schiet. Want een crisis, dat is het toch. Duizenden ouders die nu wekenlang in de onzekerheid moeten leven en dat terwijl Vlaanderen altijd heeft gezegd dat onderwijs een van haar hoofdprioriteiten is. Het recht op keuzevrijheid in het onderwijs is hierdoor ook van tafel geveegd."

Naast het feit dat deze tekorten al langer voorspelbaar waren, is het vooral de knagende onzekerheid voor de ouders die een smet op Smets blazoen zijn. Voor de ouders die een reeks weigeringen kregen en die nu nog steeds geen plaats hebben voor hun kind, is het bang afwachten. Elisabeth Meuleman: "Dat zij tot 19 april moeten wachten alvorens te weten of er nog plaats is en waar, is erg, zeker als je weet dat de Vlaamse regering dit had kunnen vermijden door reeds in de vorige legislatuur sneller en daadkrachtiger in actie te schieten. Het DBFM verhaal (publiekprivate samenwerking voor de bouw van scholen) van voormalig minister Vandenbroucke kwam te laat en is ruimschoots onvoldoende. Minister van Onderwijs Smet komt nu aandraven met een haastig bijeengeraapt pakket crisismaatregelen."

De oplossing voor het vestigingsprobleem voor scholen van hetzelfde net is een begin, maar deze maatregel zat al een tijdje in de pijplijn. Maar de kans bestaat dat haastig een paar lokalen worden gehuurd die onvoldoende beantwoorden aan de noden van vandaag. Er moeten structureel meer middelen worden vrijgemaakt voor kwalitatief hoogstaande, energiezuinige, ecologische scholen. Hiervoor wil Groen! een noodprogramma mee goedkeuren.

"Met zijn vraag aan de steden om hem de nodige informatie te bezorgen tegen de zomer, schuift minister Smet na het hoofddoekendebat alweer een probleem voor zich uit. Het Vlaamse onderwijs verdient beter, de duizenden ouders verdienen een school voor hun kinderen én vandaag nog een antwoord op hun vraag: Wat nu?" besluit Elisabeth Meuleman.

Contact: Elisabeth Meuleman -
Deel Deel
Elisabeth Meuleman

Vlaams Volksvertegenwoordiger