Gemeente Almere

Burgemeester Annemarie Jorritsma installeert allochtoon P-Team in Almere

08-03-2010 | Start: 21:45 | Eind: 22:45 | Locatie: Avanti, Kerkgracht 4, Almere Haven (1354 AL Almere),

Vandaag, 8 maart (Internationale Vrouwendag!), wordt het P-Team Almere officieel geïnstalleerd. Ook de dag, waarop de PVV gesprekken over de vorming van de nieuwe gemeenteraad in Almere start. Zullen het participatieteam en de partij die het dragen van hoofddoekjes in openbare gebouwen verbiedt, naast elkaar kunnen bestaan in Almere? De vraag ligt voor de hand, immers in het Participatieteam Almere hebben ook hoofddoekdragende vrouwen zitting.

Het P-Team (Participatieteam) Almere, het 14de team in Nederland, is onafhankelijk en bestaat uit dertien succesvolle vrouwen en één man van uiteenlopende etnische achtergrond, werkzaam op verschillende terreinen in de samenleving. Als rolmodel willen zij enerzijds de emancipatie en participatie van allochtone Almeerders in het algemeen en die van allochtone vrouwen in het bijzonder bevorderen, anderzijds autochtone Almeerders inzicht geven en betrekken bij hun activiteiten.

De activiteiten van het P-Team richten zich op doorstroming van allochtone vrouwen op alle treden van de participatieladder: taal en post-inburgering, onderwijs en arbeid, opwaartse arbeidsmobiliteit, bestuurs- en politieke deelname.
Vanuit haar diversiteit heeft een P-Team gemakkelijker toegang tot zogenoemde `verborgen' inwoners, waardoor vraag van en aanbod aan deze groep (door gemeenten, organisaties, diensten en bedrijven) beter op elkaar afgestemd kunnen worden.
Een P-Team verbindt, signaleert, adviseert, onderzoekt, jaagt aan en gaat de samenwerking met zo veel mogelijk lokale partijen aan.

Initiatiefnemer voor de oprichting van het P-Team is Emancipatiecentrum Almere dat hiervoor een subsidie ontvangt van de gemeente.
P-Teamleden werken op vrijwillige basis en zijn aangesloten bij het Landelijk Netwerk Wereldvrouwen P-Teams in Nederland. P-Teams worden vanaf 2006 opgericht en komen voort uit de doelstellingen van de Commissie PaVEM (Participatie van Vrouwen uit Etnische Minderheidsgroepen) om gemeenten te helpen bij het realiseren, implementeren en uitvoeren van lokale participatieagenda's. In de Commissie PaVEM hadden o.a. Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima, voormalig VVD-minister Hans Dijkstal en voormalig Groen Links-fractievoorzitter Paul Rosenmöller zitting.
Het Landelijk Netwerk P-Teams onderschrijft de oorspronkelijke doelstellingen en zet het initiatief voort dat door de Commissie PaVEM in 2005 in gang is gezet.

Het P-Team Almere is het vierde P-Team dat in 2010 wordt geïnstalleerd. Amsterdam Zuidoost, Haarlemmermeer en Utrechtse Heuvelrug gingen Almere voor dit jaar. Het streven is dat in 2012 vijftig P-Teams actief zijn.
Op internationaal niveau worden gedachtengoed en doelstellingen van het Landelijk Netwerk P-Teams ondersteund door Melanne S. Verveer, United States Ambassador-at-Large for Global Women's Issues / voormalig chief-of-staff van Hillary Clinton en Emily de Jongh- el Hage, huidig Minister-President van de Nederlandse Antillen en lid van de Council of Women World Leaders. Beide dames zetten zich al jarenlang in voor vrouwenrechten en vrouwelijk leiderschap.

Link(s)


* Pafemme

Winter 2009