Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Voor het eerst museale collectie uit Euregio op TEFAF Gezamenlijk persbericht van de Provincie Nederlands Limburg, de Provincie Belgisch Limburg, de gemeente Maastricht, de VVV Maastricht, het Theater aan het Vrijthof, het Bonnefantenmuseum, MECC Maastricht, de Universiteit Maastricht, de Limburgse Werkgeversvereniging, de stichting Branding Zuid-Limburg en Chapeau! Magazine.

Limburgse stand op TEFAF

Voor het eerst zal op de kunstbeurs TEFAF Maastricht een museale collectie uit de Euregio te zien zijn en wel in de Limburgse stand, die deelneemt onder de vlag Maastricht Region Chapeau.

Het betreft enerzijds een archeologische collectie uit het Gallo-Romeins Museum in Tongeren en het Centre Céramique in Maastricht. En anderzijds een aantal originele landkaarten van het Regionaal Historisch Centrum Limburg.

De archeologische collectie heeft als thema wijn in de oudheid en stamt uit de tijd van de Romeinse bezetting. Er zijn onder meer archeologische voorwerpen te zien zoals vazen en drinkschaaltjes uit de tijd van de Romeinen. Ze zijn veelal gevonden in de buurt van waar nu nog een aantal wijngaarden liggen zoals de Apolstelhoeve en Hoeve Nekum in Maastricht en Kasteel Genoelselderen in Riemst. De collectie is samengesteld door Wim Dijkman, conservator cultureel erfgoed van de stad Maastricht, en Carmen Willems, directeur van het Gallo-Romiens Museum in Tongeren. Het geeft goed weer dat er tweeduizend jaar geleden hier ook al een wijncultuur bestond, vertelt Wim Dijkman.

Het Regionaal Historisch Centrum Limburg heeft vier originele landkaarten uitgeleend, waarop de Euregio in de loop der eeuwen te zien is. Naar de kunstbeurs TEFAF komen bezoekers vanuit de hele wereld. Middels deze kaarten, die ook nog helemaal passen in de kwaliteit en de entourage van de beurs, kunnen deze mensen iets meer te weten komen van de streek waarin ze op bezoek zijn, zegt directeur Jacques Giessen. Onder meer is een originele kaart van het hertogdom Limburg van Aegidus Martini te zien uit 1603.

De Limburgse stand is dit jaar een ontwerp van de bekende designer Maurice Mentjens uit Holtum. Hij heeft zo veel mogelijk gebruik gemaakt van materialen uit de Euregio, zoals duurzame tegels van Mosa Maastricht en claryl-glas van DSM.

De Limburgse stand, die zich bevindt in de Westhal van MECC Maastricht (nr 815), is een gezamenlijk initiatief van de Provincie Nederlands Limburg, de Provincie Belgisch Limburg, de Gemeente Maastricht, de VVV Maastricht, het Theater aan het Vrijthof, het Bonnefantenmuseum, MECC Maastricht, de Universiteit Maastricht, de Limburgse Werkgeversvereniging, de stichting Branding Zuid-Limburg en Chapeau! Magazine.

8-3-2010 14:18