Groenlinks Den Haag


"Meer en betere fietsenstallingen, daar kun je me aan houden."

De afgelopen weken heeft GroenLinks Den Haag onderzocht waarom veel treinreizigers hun fiets wild parkeren op het plein voor Den Haag CS. Er staat een grote fietsenflat aan de zuidkant van het station, waar fietsen gratis geparkeerd kunnen worden. Waarom wordt die niet vaker gebruikt?

Van de wildstallers weet ongeveer 75 % van het bestaan van de gratis fietsenflat. Dat ze de fiets daar toch niet inzetten komt doordat ze vinden dat dit hen te veel tijd extra kost. Hun schattingen lopen uiteen van 2 tot 10 minuten. De flat ligt namelijk voor bijna niemand op de aanrijroute naar het station. Anderen vinden het omhoog brengen van de fiets te zwaar. Deze stallers verwachten dan ook dat de fietsenflat meer gebruikt zal worden als die op een andere plek zou staan en wanneer die gemakkelijker toegankelijk zou zijn. Wat de toekomstige ondergrondse fietsenstalling beftreft, vinden zij het in de eerste plaats belangrijk dat die gemakkelijk toegankelijk is. Ook nog behoorlijk hoog scoren wensen als: de stalling moet gratis zijn en moet voldoende capaciteit hebben.

Ook aan de fietsers die wél in de flat stallen zijn vragen gesteld. Ze beoordelen gemiddeld de flat als `goed'. De veiligheid wordt gewaardeerd en het feit dat de fiets daar droog staat. Wel is er bij de meeste gebruikers grote ontevredenheid over de aanrijroute, ze moeten door grote aantallen voetgangers laveren en ervaren de vier tramsporen als gevaarlijk.

Ongeveer een derde van de gebruikers heeft moeite met de lange trap of klaagt over gladheid na sneeuwval. Een nieuwe stalling zou vooral aantrekkelijk worden als die aan de andere kant van het station zou liggen.

En wat van de fietsenflatgebruikers snel mag verbeteren, is een doorgang vanuit de fietsenflat rechtstreeks naar het perron. Nu moeten ze weer helemaal terug naar het beginpunt van de trap en taxi's en bouwwerkzaamheden trotseren om op het station te komen.

Heleen Weening (GroenLinks): "Veertig procent van de treinreizigers komt tegenwoordig met de fiets naar het station, dit betekent een groei van bijna 30% in 10 jaar. Dat is een uitstekende ontwikkeling, waar we snel op in moeten spelen. We zijn blij met de fietsflat, maar het kan beter. GroenLinks wil dat de aanrijroute beter wordt en dat de mensen er aan de ene kant makkelijk in kunnen met de fiets en aan de andere kant zonder problemen het station binnen kunnen lopen. Zo maken we het de fietsers een stuk comfortabeler en dat is wat de gebruikers van het meest duurzame en gezonde vervoermiddel verdienen."