Gemeente Breda

Opening gezamenlijke vestiging Bibliotheek en Rabobank in Hoge Vucht

Dit is een gezamenlijk persbericht van Rabobank Breda en Gemeente Breda

Maandagmiddag 8 maart vond de officiële opening plaats van de vernieuwde gezamenlijke vestiging van Bibliotheek en Rabobank Breda in de Hoge Vucht.

Het voormalige pand van de bibliotheek aan de Groenedijk heeft een ware metamorfose ondergaan en is geheel opnieuw ingericht met behulp van duurzame materialen. In de nieuwe opzet delen Rabobank en Bibliotheek Breda niet alleen de huisvesting met elkaar, maar werken zij ook samen volgens een gezamenlijk dienstverleningsconcept en investeren ze samen in projecten voor de wijk. Ook elders in Breda zoals in Ulvenhout werken bank en bibliotheek samen.

Nieuwe naam
Wilbert Willems, wethouder van Cultuur, Verkeer en Milieu en Willem-Peter Kriek, directievoorzitter Rabobank Breda, verzorgden samen de openingshandeling. Zij onthulden de nieuwe naam van het pand: âDe Schatkamerâ. Wethouder Wilbert Willems: âEen schat aan informatie zorgt voor het welzijn van de bewoners in Hoge Vucht, de huiskamer van de wijk. We vinden net zoals Rabobank Breda dat het onze opdracht is om door de best mogelijke dienstverlening Bredase burgers te helpen hun weg te vinden in onze complexe samenleving.â

Activiteiten voor de wijk
Met trots kondigden bibliotheekdirecteur Joep van Dijk en Desiree Verdaasdonk, directeur Particulieren Rabobank Breda, daarom ook de activiteiten aan die zij gezamenlijk in de periode na de opening organiseren voor diverse groepen in de wijk. Verdaasdonk: âHet hele jaar door vinden activiteiten plaats waardoor de inwoners van de wijk nog eens extra kunnen ervaren dat zowel bank als bibliotheek dicht bij de lokale samenleving staan. Denk hierbij onder andere aan een workshop âJongeren en geldâ, een heuse Talentenjacht en een multiculturele feestmaand.â

Partners in dienstverlening
De bibliotheek wil haar informatiediensten zoveel mogelijk samen met andere instellingen organiseren. Tegelijkertijd is de bibliotheek een laagdrempelige partner om dicht bij de burger goede voorzieningen te bieden. Zo heeft de wijkraad Brabantpark een spreekuur in de wijkbibliotheek en zitten in Prinsenbeek het loket Burgerzaken en de bieb onder één dak. Zo hoeft men, om gebruik te kunnen maken van de gemeentelijke dienstverlening, niet naar het stadskantoor. Rabobank en Bibliotheek hebben veel overeenkomsten. Beide maatschappelijk betrokken organisaties zijn verbonden aan Breda, diep geworteld in de lokale samenleving en zien het als hun primaire taak hierin te investeren. Ook zijn beide partijen zich bewust van veranderend klantgedrag. Op basis van de overeenkomsten en trends hebben bibliotheek en bank in 2009 besloten hun krachten te bundelen. In Hoge Vucht betekent dit dat de Bibliotheek en Rabobank Breda samen de huisvesting delen en activiteiten voor de wijk ontwikkelen. Beide partijen zijn zeer geïnspireerd door de kans samen meerwaarde voor de inwoners te bieden. Jong en oud, klein en groot, iedereen is welkom in de vernieuwde huiskamer voor de wijk, die bovendien met duurzame materialen is ingericht.

Breda, 8 maart 2010