Rechtbank 's-Hertogenbosch


Directeur varkenshandel veroordeeld inzake gezondheids- en welzijnswet voor dieren

âs-Hertogenbosch, 8 maart 2010 - De rechtbank âs-Hertogenbosch heeft een directeur van een varkenshandel veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden en werkstraffen van in totaal 160 uren voor valsheid in geschrifte en het overtreden van de gezondheids- en welzijnswet voor dieren. Een bedrijf waarvan de man de dagelijkse leiding had moet geldboetes betalen.

In 2008 zijn varkens vervoerd in strijd met de voorschriften, namelijk dat het transport langer dan acht uur duurde. Om dit te verbergen zijn gezondheidscertificaten vervalst door de vertrektijden te wijzigen. Ook zijn varkens verkocht waarbij een verboden ingreep met een slaghamerwerk was verricht. De 39-jarige man uit Lierop heeft als directeur feitelijk leiding gegeven aan deze verboden gedragingen en heeft geen of onvoldoende maatregelen getroffen de feiten te voorkomen. De rechtbank veroordeelde hem tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden en werkstraffen van 120 uren, 20 uren en 20 uren.

Bij het opleggen van de straf heeft de rechtbank ermee rekening gehouden dat het welzijn van de varkens gedurende langere periode is benadeeld door de indruk te wekken dat het transport minder lang heeft geduurd dan werkelijk het geval was. De dieren is onnodig leed bezorgd, doordat de bedrijven (waarvan de man directeur was) een groot aantal varkens voorhanden had met een slaghamerwerk.

Een varkensbedrijf in Lierop waar de man de dagelijkse leiding had kreeg in totaal geldboetes van 25.000 euro opgelegd, waarvan 9.000 euro voorwaardelijk. Het welzijn van de varkens is gedurende langere periode benadeeld doordat de dieren ondeugdelijk zijn verzorgd. De duizenden varkens beschikten niet telkens over voldoende vers water en materiaal om mee te spelen en/of te onderzoeken. Daarnaast werden biggenkadavers bewaard bij een te hoge gemiddelde temperatuur en is het bedrijf veroordeeld voor het opzettelijk niet doen van meldingen aan de minister.

LJ Nummers

BL6644
BL6745
Zie het origineel

Bron: Rechtbank 's-Hertogenbosch Datum actualiteit: 8 maart 2010 Naar boven