Gemeente Haaksbergen


Ook fietstellingen in Haaksbergen
08-03-2010 Ook fietstellingen in Haaksbergen Op 28 plaatsen in Twente worden de komende weken nieuwe grijze kastjes langs de weg geplaatst. Dit zijn telapparaten waarmee het aantal fietsers op de Twentse wegen wordt geteld. De tellers worden geplaatst in opdracht van Regio Twente. Regio Twente wil op deze manier meer inzicht krijgen in het aantal fietsers op de drukste fietsroutes in de regio. De kastjes worden met nadruk niet gebruikt voor snelheidsmetingen.

Regio Twente wil meer mensen op de fiets krijgen. Hiertoe zijn diverse acties en projecten in gang gezet, waaronder de realisatie van het Hoogwaardig Fietsnetwerk Twente (HFT), de fietssnelweg F35 en het uitbreiden van de capaciteit van fietsenstallingen bij NS-stations.
De verwachting is dat deze projecten een hoger fietsgebruik in Twente tot gevolg zullen hebben. Om iets over de effecten te kunnen zeggen, is het wenselijk om inzicht te krijgen in de huidige omvang van het fietsverkeer op de belangrijkste (en drukste) fietsverbindingen tussen woon- en werkgebieden.

Radarapparatuur
Voor het uitvoeren van de tellingen heeft Regio Twente de combinatie Keypoint Consultancy uit Enschede en Actime BV in de arm genomen. Zij voert de tellingen uit met behulp van innovatieve radarapparatuur. Dit is een nieuwe manier van tellen, aangezien de traditionele teltechnieken op het gebied van fietsen tellen vaak onnauwkeurig en onpraktisch zijn. In het najaar wordt opnieuw geteld, evenals in het voorjaar en najaar 2011.