Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Ministerie van VROM

Expositie StedenbouwNU-inzendingen

08-03-2010

In de entresol in de VROM-hoofdzetel is de komende het project Urban Wrinkle van prijswinnaar Jan Maas te zien en te beluisteren. Hij won de prijs voor zijn inzending voor een ontwerp van het 'kloppend hart van de Zuidas'.

Zijn ontwerp voor een openbare ruimte die zowel stadspark als station is, won de eerste StedenbouwNU-prijs. Zijn project en die van andere deelnemers zijn van 5 tot en 19 maart in de entresol te zien en te horen.

Hart
Maas ontwierp als kloppend hart voor de Zuidas een glooiend park met een ondergronds treinstation. Hierin beantwoordde hij aan een behoefte op drie onderwerpen: de identiteit van het gebied, de kwaliteit van de openbare ruimte en de oriëntatie van het toekomstige HSL-station.

Opdracht
Met de eerste prijs sleepte Maas een opdracht ter waarde van 20.000 euro in de wacht. Hij mag zijn ontwerp uitvoeren binnen één van de projecten van het Innovatieprogramma Mooi Nederland. Maas heeft de keus uit zes projecten waar zijn ontwerpopdracht bij zou passen.

Initiatief
De StedenbouwNU-prijs is een initiatief van alle Masteropleidingen stedenbouw en landschapsarchitectuur, de ministeries van VROM en OC&W en het atelier Rijksbouwmeester. De prijs wordt in 2011 weer uitgereikt.

---

Meer informatie: www.stedenbouw.nu

Urban wrinkle