Erasmus Universiteit Rotterdam

Boek van prof.dr. Marli Huijer geselecteerd voor shortlist Socrateswisselbeker

`Opnieuw beginnen' grote kans op prijs voor meest prikkelende Nederlandse filosofieboek

Het boek `Opnieuw beginnen. Metamorfosen in het bestaan' van prof.dr. Marli Huijer, bijzonder hoogleraar Filosofie van Cultuur, Politiek en Religie in de Faculteit der Wijsbegeerte, is genomineerd voor de shortlist van de Socrates Wisselbeker 2010. Huijer schreef het boek samen met literatuurcriticus Reinjan Mulder. De Socrateswisselbeker wordt ieder jaar uitgereikt aan de auteur van het meest prikkelende, Nederlandstalige filosofieboek dat in het voorgaande jaar - in dit geval dus 2009 - verscheen. Uit de ruim 80 boeken die in aanmerking kwamen voor de prijs heeft de jury 5 titels geselecteerd voor de shortlist.

Het boek `Opnieuw beginnen. Metamorfosen in het bestaan' gaat over `het opnieuw beginnen' in het leven, met een andere baan, een andere partner of een ander huis. Huijer stelde in 2007 in een artikel in Filosofie Magazine dat "Écht opnieuw beginnen is slechts weggelegd voor de enkeling die bereid is radicaal te breken met zichzelf, zijn omgeving en zijn verleden. Maar zelfs wie dat kan, zal op enig moment merken dat het oude leven zich weer aandient. Het idee dat het verleden zomaar kan worden gewist is een illusie." In het boek werkt zij samen met Mulder fundamentele vragen uit als "Waar komt het verlangen om alles nog eens over te doen vandaan?" en "En hoe ga je in een nieuwe toekomst om met het verleden?".

De winnaar van de Socrateswisselbeker zal bekend worden gemaakt tijdens de Nacht van de Filosofie op vrijdag 9 april 2010 in Felix Meritis in Amsterdam. De jury van de Socrateswisselbeker bestaat uit Frans Jacobs (Universiteit van Amsterdam), Leonie Breebaart (Trouw), Anna Luyten (De Morgen), Florentijn van Rootselaar (Filosofie Magazine).

Bekijk hier de volledige shortlist.