Gemeente Stein


Hertelling stemmen stembureau âDe Moutheuvelâ

Mede naar aanleiding van signalen van kandidaten en berichten uit de media heeft het centraal stembureau van de gemeente Stein vanmiddag de stemmen van stembureau 1 âDe Moutheuvelâ opnieuw geteld. Daarbij is een afwijking geconstateerd die verder geen gevolgen heeft voor de einduitslag.

Binnen de lijst van het CDA waren de stemmen van de heer Konings en de heer Horrichs bij elkaar opgeteld. De heer Konings had vier stemmen en de heer Horrichs één bij stembureau De Moutheuvel, terwijl in het proces verbaal van dat stembureau de heer Konings geen en de heer Horrichs vijf stemmen waren toebedeeld. Het totaal aantal stemmen van alle partijen blijft gelijk.

Burgemeester Barkse, voorzitter van het centraal stembureau, merkt op dat verwisseling van stemmen tussen partijen bijna onmogelijk is. Dit komt omdat de stembureaus eerst alle stembiljetten sorteren per partij en vervolgens vindt sortering per partij per kandidaat plaats.

âZorgvuldigheid van het telproces hoort in een democratie voorop te staanâ, aldus burgemeester Barske. Met stemmachines zouden dit soort telfoutjes uitgesloten zijn. Ook de gemeente Stein dringt bij de Kiesraad aan op spoedige introductie van nieuwe stemmachines.