Geen CAO gemeenten:CvA adviseert gemeenten om in april 1% uit te keren

08/03/2010 17:10

VNG

Het College voor Arbeidszaken (CvA) van de VNG en de vakbonden zijn vandaag niet tot een akkoord gekomen voor de CAO gemeenten. De vakbonden blijven vasthouden aan hun eis de lonen structureel te verhogen. Het CvA ziet daartoe in deze onzekere tijd geen mogelijkheid. Het CvA adviseert gemeenten om in april een eenmalige uitkering van 1% van het jaarsalaris uit te keren.

Het CvA is teleurgesteld dat het niet gelukt is om te komen tot een CAO voor de gemeenteambtenaren. In de onderhandelingen van vandaag heeft het CvA ten opzichte van het eindbod van 30 september 2009 voorgesteld om de looptijd van de CAO te verkorten tot eind van dit jaar. De verwachting is dat eind van dit jaar veel meer duidelijkheid is over de sombere financiële vooruitzichten. Daarnaast heeft het CvA voorgesteld om in april een eenmalige uitkering van 1% te verstrekken.

De realiteit in gemeenten is dat de collegeonderhandelingen in het teken staan van de onzekere vooruitzichten. In alle gemeenten vinden discussies plaats over het voorzieningenniveau en het niveau van de dienstverlening aan de burger. De invulling van de voorstellen om de bezuiniging van 35 miljard te realiseren zal rond 1 april bekend worden gemaakt. Het demissionaire kabinet zal daarover geen beslissingen nemen. Het wachten is op een nieuw kabinet dat meer duidelijkheid zal geven over de financiële tegenslagen die ook gemeenten zullen treffen. Met deze onzekerheden vindt het CvA het onverantwoord om afspraken te maken over structurele loonsverhogingen.

In deze omstandigheden neemt het CvA zijn verantwoordelijkheid. Bas Verkerk: "We hebben een pakket aan arbeidsvoorwaarden geboden dat investeert in scholing en inzetbaarheid van medewerkers. In deze tijd van onzekerheid vindt het CvA dat belangrijker dan te investeren in structureel loon. De vakbonden hebben het eindbod niet geaccepteerd. Het CvA heeft daarom besloten om zijn bestuurlijke verantwoordelijkheid naar de medewerkers toe te nemen en roept gemeenten op om in april, bovenop het salaris, 1% van het jaarsalaris uit te keren."

Het College voor Arbeidszaken van de VNG is de werkgeversvereniging van alle Nederlandse gemeenten. De werknemers in de gemeentelijke sector worden vertegenwoordigd door ABVAKABO FNV, CNV Publieke Zaak en CMHF. In de gemeentelijke sector werken ca. 180.000 personen.

Den Haag, 8 maart 2010