Gemeente Uithoorn

Collegeonderhandelingen begonnen

8 maart 2010
Als grootste partij na de gemeenteraadsverkiezingen heeft de VVD het voortouw genomen bij de formatie van een nieuw college van B&W. De VVD heeft daarover maandag 8 maart het volgende bericht doen uitgaan.

Onder leiding van informateur dhr. ing. J.H. Hoogkamer hebben zaterdag 6 maart 2010 oriënterende gesprekken plaatsgevonden met vertegenwoordigers van elke in de (nieuwe) raad vertegenwoordigde partij. De informateur heeft op 7 maart 2010 verslag uitgebracht aan de onderhandelaars van de VVD, de heer drs. N.A.L. Roosendaal en mw. K. Laugs-Wolffensperger.

Op basis van de informatieronde constateert de VVD dat in de raad breed draagvlak aanwezig is voor een coalitie die gevormd wordt door de partijen VVD, DUS! en een derde partij en dat een dergelijke combinatie recht doet aan de verkiezingsuitslag. Er bestaat een lichte voorkeur voor de PvdA als derde coalitiepartij.

De conclusie van de VVD is de volgende:

De VVD is van mening dat de afgelopen jaren uitstekende resultaten geboekt zijn met de huidige coalitie, bestaande uit VVD, PvdA en CDA. Hoewel de huidige coalitie nog steeds kan rekenen op een ruime meerderheid in de gemeenteraad ligt het primair onderzoeken daarvan niet voor de hand, gegeven de uitslag van de verkiezingen. De VVD gaat daarom als eerste de mogelijkheden onderzoeken voor de vorming van een coalitie VVD, DUS! en PvdA. De VVD hecht aan een stabiel, betrokken en betrouwbaar gemeentebestuur en spreekt haar vertrouwen uit in samenwerking tussen deze 3 partijen. De VVD ziet in het verkiezingsprogramma van DUS! belangrijke overeenkomsten en overbrugbare verschillen en heeft het volste vertrouwen in de capaciteiten van de door DUS! voorgedragen wethouderskandidaat mw. D.J. Zijlstra. Doorslaggevend voor de keuze voor de PvdA als derde partij is voor de VVD de continuïteit geweest die de PvdA in het gemeentebestuur kan leveren omdat zij dhr. drs. M.O. Levenbach opnieuw voorgedragen hebben als wethouderskandidaat voor deze periode. Met de komst van een nieuwe burgemeester en de ingrijpende besluiten waar het gemeentebestuur voor staat acht de VVD dit een belangrijke waarborg voor een stabiel gemeentebestuur en continuïteit van beleid.

Maandag 8 maart 2010 starten de inhoudelijke onderhandelingen tussen de 3 partijen. Tussentijds wordt via de media en de gemeentelijke website informatie verstrekt over de voortgang van het proces.

Nick Roosendaal

VVD Uithoorn-de Kwakel

^