Friese waterschappen

Noordervaart bij Sint Annaparochie

Slibsanering Zuider- en Noordervaart bij Sint Annaparochie

maandag, 8 maart 2010

Het schoonmaken van de waterbodem van de Zuider- en Noordervaart bij Sint Annaparochie gaat deze week van start.

De sanering neemt ongeveer zeven weken in beslag. De bron van de verontreiniging is de voormalige gasfabriek aande Warmoesstraat in Sint Annaparochie. De gemeente Het Bildt en Wetterskip Fryslân zijn eigenaar van de vaart. De provincie Fryslân is opdrachtgever voor de werkzaamheden.

De waterbodem is verontreinigd met teerachtige stoffen, die ook wel bekend staan als Policyclische Aromatische Koolwaterstoffen (PAK). Een kraan op een ponton zal het sterk verontreinigde slib ontgraven. Vervolgens wordt het slib via duwbakken over het water naar een overslaglocatie vervoerd. Hier zal het verontreinigde slib op vrachtwagens worden geladen en naar een slibverwerkingsbedrijf in Harlingen worden getransporteerd.

Aan de Warmoesstraat was tussen 1912 en 1954 een gasfabriek actief. Door de werkzaamheden op de gasfabriek is zowel de landbodem als de waterbodem verontreinigd. In 2002 is de landbodem al gesaneerd, omdat hier de grootste risico's zaten. Nu wordt ook het laatste deel van de verontreiniging aangepakt.