ProRail

Persbericht

04-03-2010

Tijdelijke fietsenstalling station Meppel

In opdracht van ProRail start een aannemer vanaf april 2010 met de bouw van een nieuwe fietsenstalling bij het treinstation van Meppel. Om deze nieuwe voorziening te realiseren plaatst ProRail een tijdelijke bewaakte en onbewaakte fietsenstalling aan de Parallelweg, vlakbij het station. Deze worden vanaf 8 maart aanstaande in gebruik genomen.

De komst van de nieuwe parkeervoorziening betekent dat de twee huidige fietsenstallingen worden samengevoegd. De nieuwe stalling komt gedeeltelijk onder de grond. Hier komt het bewaakte gedeelte en de rijwielshop. Op het dak komt het onbewaakte gedeelte. Met de komst van de nieuwe stalling worden de faciliteiten rondom het station sterk verbeterd. Het aantal fietsklemmen van de onbewaakte fietsenstalling breidt uit van 424 naar 650. De capaciteit van de bewaakte stalling verdubbeld van 503 naar 1090 plaatsen. De bouwwerkzaamheden starten in april. Vanaf het derde kwartaal van 2010 kan de stalling in gebruik worden genomen.

Tijdelijke fietsenstallingen

Om de nieuwe fietsenstalling te kunnen realiseren richt ProRail tijdelijke fietsenstallingen in. Deze bevinden zich aan de Parallelstraat, ter hoogte van de Kratonstraat. Fietsers moeten hier vanaf 8 maart gebruik van maken. Achtergebleven fietsen worden door de gemeente en ProRail weggehaald.

Ruimte voor de Fiets

De uitbreiding van de nieuwe fietsenstalling in Meppel maakt onderdeel uit van de uitvoering van het landelijke ProRailplan âRuimte voor de Fietsâ. Inmiddels zijn in dit kader ruim 100.000 onbewaakte plaatsen, 25.000 bewaakte plaatsen en 10.000 fietskluizen gerealiseerd. Het project loopt tot 2011. ProRail verwacht met de nieuwe fietsenstalling het gebruik van de fiets van en naar het station te stimuleren. Nu al komt bijna 40% van de treinreizigers op de fiets naar het station.

In de fietsenstalling kunnen reizigers hun fiets gemakkelijk en veilig stallen. In de stalling is meer ruimte tussen de klemmen, zodat ook fietsen met bijvoorbeeld brede sturen of fietstassen goed gestald kunnen worden. De rekken bieden tevens meer mogelijkheden om fietsen vast te zetten met kabel- of beugelsloten.

[s?pers.persberichten.actueel.regionaal.tijdelijkefietsenstallingstati onmeppel&category=Regionaal]