NEN


Nieuwe norm managen veiligheid

maandag 8 maart 2010, 15:46

Recentelijk verscheen NEN 7131 'Maatschappelijke veiligheid - Managementsystemen voor veiligheid, voorbereiding op incidenten en continuïteit - Eisen en aanbevelingen voor het gebruik'. Met deze norm zijn bedrijven en instellingen in staat om maatregelen te treffen voor risico's die de bedrijfscontinuïteit in gevaar kunnen brengen.

NEN 7131 gaat uit van een kwaliteitscyclus (Plan-Do-Check Act), het voorkomen van incidenten, maar ook om de gevolgen te beheersen mocht zich een incident voordoen, zodat de bedrijfscontinuïteit verzekerd blijft.

Activiteiten
Op 14 april zal NEN 7131 worden overhandigd aan de voorzitter van ASIS Benelux, Erik de Vries. Dit vindt plaats tijdens de Safety & Security Amsterdam Conference. Dan zal ook bekend worden gemaakt welke plannen de belanghebbenden hebben voor het ontwikkelen van praktische tools om deze norm te implementeren. Gedacht wordt aan:

* een strategisch document om het belang van de norm in kort bestek uit te leggen aan de directie

* bewust zijn van safety en security

* implementatie van de verschillende fasen van de kwaliteitscyclus, met aandacht voor scenario's, controle langs de lijn, communicatie met hulpdiensten, incidentregistratie, oefeningen en auditing.

Kijk