Binnenvaartondernemers pakken zelf de crisis aan

08/03/2010 17:23

EUBO

In de afgelopen dagen zijn er via de pers diverse berichten naar buiten gekomen over de binnenvaart. Zowel de Rabobank als de Fortis bank reserveren grote bedragen vanwege de slechte economisch positie van de binnenvaart.

De wereldwijde kredietcrisis slaat onevenredig hard toe in de binnenvaart. Daardoor staan de economische resultaten van de binnenvaart zwaar onder druk. In een markt waar er slechts weinig aanbieders zijn van lading en er vele aanbieders zijn van laadruimte is het marktevenwicht zoek. Dit leidt tot tarieven die vaak de variabele kosten niet dekken.

In de binnenvaartvloot is de afgelopen jaren fors geïnvesteerd. Resultaat van deze investeringen is dat Nederland de modernste en milieuvriendelijkste vloot ter wereld heeft. Deze inspanningen worden onder de huidige economische omstandigheden mateloos afgestraft door partijen die voluit profiteren van de investeringen.

Om het marktevenwicht te herstellen is de EUBO opgericht. De EUBO tracht middels samenwerking binnen wettelijke kaders de positie van de binnenvaartondernemers te verbeteren. Daartoe heeft zij een tweetal modellen ontwikkelt die op vrijdag 12 maart 2010 aan de binnenvaart aangeboden gaan worden.

Het ene model gaat uit van een kostprijsbewustwording bij de binnenvaartondernemers gecombineerd met een marktmonitoringssysteem. Met de informatie die ze uit deze instrumenten kunnen halen hebben de binnenvaartondernemers een betere onderhandelingspositie.

Het andere model gaat uit van de vorming van meerdere coöperaties naar gelang de scheepsgrootte. Hierbij worden de onderhandelingen uit handen gegeven aan de coöperatie.

Op 12 maart 2010 organiseert de EUBO een symposium over de crisis in de binnenvaart. Van 10.00 tot 10.30 zullen er sprekers zijn en daarna is er een open discussie over mogelijke oplossingen: capaciteitsplan, coöperaties of het originele EUBO concept. Voor dit symposium zijn uitgenodigd: bevrachters, verladers, cbrb, kantoor binnenvaart, cbob, bvb, de onderlinge verzekeringen, alle binnenvaartondernemers, de administratiekantoren en ook diverse buitenlandse organisaties.

Vanaf 12.30 zal er een besloten gedeelte zijn voor mensen die zich aangesloten hebben bij de EUBO. De pers wordt bij deze van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn bij het symposium van 10.00 tot 12.30.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.schippersvoorschippers.nl/eubo