FNV


8-3-2010

Nog steeds minder loon en meer zorgtaken voor vrouwen

De carrièremogelijkheden van vrouwen worden vooral beperkt door ongelijkheid op het gebied van zorgtaken. Ook verdienen vrouwen met kinderen bijna een derde minder dan mannen. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van de ITUC (International Trade Union Confederation) dat vandaag op Internationale Vrouwendag is gepubliceerd.

Het rapport is gebaseerd op onderzoek in 7 landen die deel uitmaken van het zogenaamde `Decisions for Life' project van de ITUC en op online vragenlijsten uit 43 landen.

Nauwelijks carrièremogelijkheden De zorg voor het huishouden en de kinderen komt nog steeds grotendeels neer op vrouwen. Dit heeft een enorme impact op de carrièremogelijkheden en op werkpatronen. Vrouwen met kinderen werken daardoor veel vaker parttime dan mannen of vrouwen zonder kinderen. Werkgevers en overheid spelen hierbij een rol. Vrouwen krijgen vaak minder betaald, als er eenmaal kinderen zijn, krijgen ze geen promotie, de verlofregelingen zijn ontoereikend enzovoorts.

Inkomenskloof De inkomenskloof tussen mannen en vrouwen blijft wereldwijd een groot probleem. Vrouwen met kinderen verdienen gemiddeld 68 procent van wat mannen verdienen. Voor vrouwen in het algemeen ligt dat percentage op 74 procent.

Download hier het volledige onderzoeksrapport >>

Zie het origineel