Gemeente Nijmegen

Oudste stenen huis als enorme archeologische puzzel


08/03/2010

Medewerkers van de gemeente Nijmegen hebben de afgelopen week een enorme archeologische puzzel uitgelegd met de fundamenten van het oudste stenen huis van Nederland. De resten, die in 2005 werden gevonden tijdens de opgraving op de Josephhof, dateren uit circa 40 na Christus en leverden het bewijs dat Nijmegen de oudste stad van Nederland is.

Aanleiding voor de opgraving op de St. Josephhof was de bouw van woningen met een ondergrondse parkeergarage door Kalliste woningbouwontwikkeling en Mecanoo Architecten.

Tijdens de opgraving werd een deel van het Romeinse Oppidum Batavorum gevonden. Dit was de hoofdplaats van de Bataven en de oudste voorganger van het huidige Nijmegen. Projectontwikkelaar Kalliste en de gemeente Nijmegen wilden de historie van deze bijzondere plek graag behouden voor de stad. Daarom is afgesproken dat een deel van de oudste stenen fundamenten van Nederland op deze locatie terug zouden komen. Hiervoor is ruimte in de parkeergarage gemaakt.

Op basis van de opgravingsgegevens zijn de fundamenten nu uitgelegd om te bekijken hoe ze kunnen worden teruggebracht in de parkeergarage onder de St. Josephhof/Scholenhof. Met de VVE van de St. Josephhof wordt nog besproken hoe de resten voor het publiek toegankelijk gemaakt kunnen worden. Gedacht wordt aan het een aantal keer per jaar open stellen van de ruimte voor publiek.