Ministerie van Economische Zaken

Ondernemersvertrouwen nog steeds fragiel

8 maart 2010 | nieuwsbericht | Kredietcrisis

Het vertrouwen van de ondernemers is nog niet geheel terug, het blijft fragiel. De lichte verbetering in het vierde kwartaal van 2009 zet niet door. Dit blijkt uit de Conjunctuurenquête Nederland (COEN) over het eerste kwartaal van 2010. Het omzetherstel dat ondernemers eind 2009 signaleerden, zet begin 2010 niet door. Dit is ondermeer te zien in de detailhandel en de horecabranche.

Minister van der Hoeven: 'COEN laat zien dat economisch herstel nog niet doorzet. De uitkomst illustreert de breekbaarheid van de Nederlandse economie. Het ministerie van Economische Zaken probeert de kredietverlening aan bedrijven waar mogelijk te stimuleren, zodat bedrijven kunnen blijven ondernemen en daarmee het herstel weer verder op gang kunnen helpen. Dat doen we met maatregelen zoals garanties op kredieten voor het bedrijfsleven. MKB-bedrijven kunnen bijvoorbeeld aanspraak maken op een 80-procent borgstelling door de overheid op hun krediet bij bank of financiële instelling.'

Het aantal ondernemers dat maatregelen moet nemen om de economische crisis het hoofd te bieden, daalt ligt (van 76 procent in 3e kwartaal 2009 naar 72 procent in 1e kwartaal 2010). Maatregelen die worden genomen zijn onder meer het afstoten van tijdelijk personeel (21 procent), het uitstellen van investeringen (11 procent) en het afstoten van vast personeel (8 procent).

De werkgelegenheidsontwikkeling is begin 2010 iets minder somber dan eind 2009 (per saldo van -16 naar -13 procent). De detailhandel vormt hierop een uitzondering. Opvallend is dat ondernemers in de facilitaire diensten (waaronder uitzendbureaus) minder personeel afstoten. Hier loopt de werkgelegenheidsverwachting op van per saldo
-29 naar -9 in het eerste kwartaal. Echter, vooral in de bouwmaterialen-, de basismetaal- en de transportmiddelenindustrie en in de detailhandel stoot een toenemend aantal bedrijven personeel af.

De Conjunctuurenquête Nederland (COEN) is het gezamenlijke conjunctuuronderzoek van VNO-NCW, MKB Nederland, Centraal Bureau voor de Statistiek, Kamers van Koophandel en Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid.

Meer informatie


* www.kvk.nl - Coen-rapport 1e kwartaal