Ministerie van Economische Zaken

Statuut Internationaal Agentschap voor Hernieuwbare Energie (IRENA) goedgekeurd

8 maart 2010 | persbericht | Duurzame energie

De Rijksministerraad heeft op voorstel van minister Van der Hoeven van Economische Zaken ingestemd met het statuut van het Internationale agentschap voor hernieuwbare energie (IRENA).

De doelstelling van IRENA als intergouvernementele organisatie is ontwikkelingslanden en geĂŻndustrialiseerde landen te ondersteunen bij het ontwikkelen en realiseren van hernieuwbare energie door praktische adviezen en ondersteuning. Het gaat bijvoorbeeld om het opstellen van strategische plannen, financierings- en subsidiemogelijkheden en technische handleidingen.

Het plan tot oprichting van IRENA is gelanceerd door Duitsland. Inmiddels hebben ongeveer 140 landen zich bij het initiatief aangesloten.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het Statuut voor advies aan de Raad van State van het koninkrijk zal worden gezonden. De tekst van het Statuut en van het advies van de Raad van State van het koninkrijk worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer. De Nederlandse deelname aan IRENA wordt formeel van kracht na instemming van het parlement.