Internationaal expertenteam 'OSART' start doorlichting Doel 1 en 2

05/03/2010 13:16

AFCN-FANC

Van 8 tot en met 25 maart zal een internationaal samengesteld team van 15 nucleaire experten, het zogeheten OSART-missie (Operational Safety Review Team) van het IAEA (Internationaal Atoom Energie Agentschap) een uitgebreide doorlichting uitvoeren van de operationele veiligheid in de reactoren 1 en 2 van de kerncentrale Doel. Deze doorlichting komt er op verzoek van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle, via de Belgische Regering, als aanvulling voor de reguliere nationale controles en opvolging door respectievelijk het FANC en zijn filiaal Bel V.

Brussel 5 maart 2010 - Van 8 tot en met 25 maart zal een internationaal samengesteld team van 15 nucleaire experten, het zogeheten OSART-missie (Operational Safety Review Team) van het IAEA (Internationaal Atoom Energie Agentschap) een uitgebreide doorlichting uitvoeren van de operationele veiligheid in de reactoren 1 en 2 van de kerncentrale Doel. Deze doorlichting komt er op verzoek van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle, via de Belgische Regering, als aanvulling voor de reguliere nationale controles en opvolging door respectievelijk het FANC en zijn filiaal Bel V.

De keuze om Doel 1 en 2 door te lichten is niet toevallig: het zijn de twee oudste eenheden in Doel. Via deze OSART-missie zal worden nagegaan of de operationele veiligheid van Doel 1 en 2 de vergelijking kan doorstaan met de beste internationale praktijken en welke punten extra aandacht moeten krijgen vanuit het oogpunt van een gewenste continue verbetering.

Het besluit van de OSART-experten zal daarom steeds een opsomming bevatten van enerzijds de te verbeteren punten en anderzijds de goede praktijken die zijn vastgesteld.

Het FANC benadrukt het belang van deze OSART-missie en verheugt er zich op beroep te kunnen doen op de ruime, internationale ervaring van deze topexperten. Daarnaast benadrukt het FANC echter ook dat deze OSART doorlichting geen one-shot gebeuren mag zijn, maar integendeel steeds moet bijdragen tot een verbeterbeleid op continue basis. De aanbevelingen van het OSART-missie zullen daarbij ongetwijfeld een belangrijke leidraad vormen.

Uitnodiging persontmoeting op 25 maart

Bij het beëindigen van deze OSART-missie op 25 maart nodigen we u graag uit op een toelichting voor de pers. Daar zal de leider van deze OSART-missie, samen met zijn teamleden, de voorlopige conclusies toelichten vooraleer terug te keren naar hun respectievelijke landen. Ook het FANC en Electrabel zullen er een toelichting geven bij hun bevindingen. Dit alles in afwachting van de definitieve conclusies, die binnen een periode van 6 maanden volgen.

Deze persontmoeting gaat door in het Infocenter van de kerncentrale Doel. U zal hiervoor nog een uitnodiging toegestuurd krijgen met meer praktische informatie.

Voorafgaand en tijdens de missie stelt het IAEA dat er niet er niet gecommuniceerd wordt. Wel kan u op de FANCwebsite meer informatie vinden over OSART (http://www.fanc.fgov.be/nl/page/dossier-osart/1266.aspx).