Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

KNAW-themamiddag over wetenschappelijke integriteit

8 maart 2010 12.00: lunch, 13.00 - 17.15: programma

KNAW, het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam (routebeschrijving)

In een tijd waarin het maatschappelijk vertrouwen in de wetenschap steeds belangrijker wordt, is het van wezenlijk belang dat het wetenschappelijk onderzoek zelf beantwoordt aan de hoogste ethische normen, en dat schendingen van deze normen op een eerlijke en transparante wijze worden geïdentificeerd en behandeld.

Nederland lijkt met een wetenschappelijke gedragscode (VSNU), het Landelijk Orgaan voor Wetenschappelijke Integriteit (LOWI) en de gedragscode belangenverstrengeling van NWO de zaak goed op orde te hebben. Toch blijven er, mede op grond van de ervaringen van zowel het LOWI als de universiteiten en onderzoeksinstituten zelf nog tal van vragen onbeantwoord. Blijft bijvoorbeeld in Nederland nog veel wangedrag onopgemerkt? Is er in Nederland voldoende overeenstemming over de bevordering van wetenschappelijke integriteit?

Daar komt nog iets bij: steeds meer vindt onderzoek plaats in internationaal (bijvoorbeeld Europees) verband. Codes en regels in andere landen zijn anders, hebben soms een ad-hockarakter of ontbreken geheel. Met het oog op de internationale samenwerking is het van groot belang tot een betere internationale afstemming en harmonisatie te komen. Een ontworpen Europese Code of Conduct poogt een stap in deze richting te zetten.

De discussie tijdens de themabijeenkomst zal zich richten op ervaringen en vragen met betrekking tot wetenschappelijke integriteit en de behandeling van klachten in Nederland, maar ook zullen integriteitsproblemen in internationaal onderzoek aan de orde komen.

Aanmelden

U kunt zich aanmelden voor de themabijeenkomst op 8 maart 2010 via het elektronische inschrijfformulier op de KNAW-website

Meer informatie


* Programma in pdf-formaat

* afdelingen@bureau.knaw.nl, telefoon 020 551 0702