Ingezonden persbericht


Persuitnodiging / Persbericht

JINC Utrecht officieel van start
Top Utrechts bedrijfsleven geeft vmbo-leerlingen sollicitatieles

Ter ere van de kick-off van JINC Utrecht krijgen 130 vmbo-leerlingen van het Globe College in Kanaleneiland op maandag 8 maart tegelijkertijd sollicitatietraining van topbestuurders uit het Utrechtse bedrijfsleven. Directeuren van o.a. de Jaarbeurs, Randstad, FC Utrecht, ING, Portaal, SHBU, de KvK en Bo-Ex leren de jongeren samen met de wethouders Rinda den Besten (Jeugd) en Floris de Gelder (EZ) de kneepjes van het solliciteren. Utrecht is de tweede stad waar JINC projecten aanbiedt om jongeren voor te bereiden op de arbeidsmarkt. In Amsterdam doen jaarlijks al 13.000 leerlingen en ruim 400 bedrijven mee.

Jongeren willen sollicitatietraining
Jongeren vinden dat school hen onvoldoende voorbereidt op sollicitatieprocedures. Dat blijkt uit onderzoek van Top-X1. Sollicitatietrainingen zouden dan ook verplicht moeten zijn in het onderwijs, vindt 60 procent. Volgens het onderzoek zijn werkgevers het daarmee eens. De sollicitatietrainingen van JINC hebben als doel jongeren beter voor te bereiden op het vinden van een goede (bij)baan of stageplek. De leerlingen leren van (personeels)managers uit het bedrijfsleven onder andere hun kauwgum uit te doen, een hand te geven en u te zeggen. Ze schrijven van tevoren in de les Nederlands een sollicitatiebrief en cv op basis van een vacature die ze hebben uitgezocht.

Minder kans op schooluitval
Het terugdringen van schooluitval staat in Utrecht hoog op de agenda. JINC zorgt ervoor dat leerlingen van 8 tot 16 jaar kennismaken met het bedrijfsleven. Met als doel een juiste studiekeuze, minder kans op schooluitval en beter zicht op werk. In de projecten van JINC ervaren jongeren wat voor beroepen er zijn en leren ze (sociale) vaardigheden die ze nodig hebben op de arbeidsmarkt. In Utrecht organiseert JINC naast sollicitatietrainingen ook Bliksemstages. Dat zijn beroepsoriënterende stages van 2,5 uur voor groep 7/8 van de basisschool en klas 1/2 van het vmbo. Op den duur kunnen Utrechtse scholen en bedrijven ook deelnemen aan andere projecten.

Financiering JINC
JINC Utrecht wordt de komende drie jaar financieel ondersteund door woningbouwcorporaties Mitros, Portaal en Bo-ex, gemeente Utrecht en VSBfonds. Randstad, ING, Albert Heijn, Start People, Rabobank, Adecco en de Jaarbeurs leveren een jaarlijkse financiële bijdrage.

JINC is in 2003 opgericht in Amsterdam. Inmiddels doen daar ruim 400 bedrijven en instellingen mee, bijvoorbeeld door het aanbieden van bliksemstageplekken en het leveren van (sollicitatie)trainers of coaches. JINC Amsterdam is een vereniging en wordt voor 60% gefinancierd door bedrijven en scholen die lid zijn. Kijk voor meer informatie op www.jinc-utrecht.nl en www.jinc-amsterdam.nl.


1 Dit onderzoek is uitgevoerd onder 1950 jongeren van Top-X, het jongerenpanel van EenVandaag i.s.m. Stageplaza.



Ingezonden persbericht