Geen winst PVV bij ondernemers

08/03/2010 07:00

Businesscompleet.nl

MKB wil vaart achter Crisis- en herstelwet - Duidelijke voorkeur VVD-D66-CDA-kabinet

ABCOUDE - De meerderheid van de ondernemers kiest voor een traditioneel rechts kabinet met VVD, D66 en CDA, zonder PVV. Van het MKB krijgt de PVV slechts 10 zetels. Dat is ruim de helft minder dan bij de consument. De werkgevers van Nederland denken hiermee duidelijk anders over politiek dan de gemiddelde kiezer.

VVD blijft grootste ondernemerspartij

MKB portal BusinessCompleet.nl peilde de mening van 740 ondernemers. Zij werden gevraagd naar hun stemgedrag als er nu landelijke verkiezingen zouden zijn. Van oudsher blijft het MKB trouw aan de VVD. Met 32 procent is de VVD de grootste ondernemerspartij en krijgt van de ondernemer 48 zetels in de Tweede Kamer. Weliswaar een klein verlies van 3 procent ten opzichte van de vorige landelijke verkiezingen.

D66 groter dan CDA en PVV

Ook D66 is met een stevige opmars bezig bij het MKB. D66 stijgt van 9 procent in 2006 naar ruim 17 procent nu. Dat levert de partij 25 zetels op als het aan de directeuren in Nederland ligt. Pas op de derde plaats volgt het CDA, dat slechts 7 procent van de stemmen krijgt, tegen 17 procent in november 2006. Een verlies van 60 procent. Hiermee is het CDA onder de MKB'ers net zo groot als de PVV.

65 procent MKB wil kabinet met VVD

BusinessCompleet.nl vroeg de ondernemers ook welke partijen zij graag terug zien in het nieuwe kabinet. Een overgrote meerderheid van 65 procent wil graag de VVD als regeringspartij. Bovendien wil de ondernemer dat D66 en CDA weer in de coalitie deelnemen, met respectievelijk 54 en 38 procent. Onder het MKB kan een kabinet VVD-D66-CDA rekenen op ruime meerderheid, met 56,1 procent van de stemmen.

GroenLinks passeert PvdA

De PvdA zakt ook bij de ondernemers ver weg in de peilingen. Slechts 6 procent zou nu op de sociaal-democraten stemmen, tegenover 12 procent in 2006. Wel wil 28 procent van het MKB dat de PvdA weer in het kabinet komt. Hiermee komt GroenLinks gevaarlijk dichtbij. GroenLinks geniet nu evenveel steun bij ondernemers. Zowel in de stemvoorkeur, als in de steun voor regeringsdeelname.

12 procent van de ondernemers geeft aan nog geen keuze gemaakt te hebben.

Snel keuze Crisis en Herstelwet

"De 740 ondernemers hebben ook een prominente boodschap aan de politici meegegeven", zegt uitgever Serge Eikhoudt van BusinessCompleet.nl. 67 procent wil dat de politiek op korte termijn een beslissing neemt over de Crisis- en herstelwet. 1 op de 2 ondernemers wil daarentegen besluiten over de kilometerheffing en de AOW leeftijd overlaten aan een volgende coalitie. Het MKB geeft hiermee te kennen dat de Crisis- en herstelwet niet controversieel is. Alle andere onderwerpen, met uitzondering van het rookverbod, zijn dat volgens de ondernemer wel. Bezuinigingsbeslissingen om het tekort van 35 miljard nu op te lossen, mogen van 33 procent voor de verkiezingen genomen worden. 26 procent is daar tegen.

Val Kabinet beïnvloedt economisch herstel

Ten slotte gaf de ondernemer ook haar mening over de val van het kabinet. 43 procent wijt dit aan de PvdA en 33 procent aan het CDA. Toch vindt ruim 51 procent dat de PvdA terecht de stekker eruit heeft getrokken. Slechts 40 procent geeft aan dat de PvdA in tijden van economische recessie het land bestuurbaar had moeten houden. Zij menen dat de val van het kabinet een negatieve invloed heeft op het economisch herstel van Nederland. 13 procent denkt bovendien dat de val van het kabinet het eigen bedrijfsresultaat negatief beïnvloedt.

Reacties uit de politiek

Mark Rutte: "De VVD heeft vorig jaar op meer dan 40 punten aangegeven hoe ondernemers in ons land meer de ruimte moeten krijgen. Daarvoor zullen wij ons ook na de Tweede Kamer verkiezingen op 9 juni blijven inzetten! Ik ben daarom blij te horen dat ondernemers zich het beste voelen bij de VVD. Wij weten hoe belangrijk ondernemers zijn voor onze economie. Zij zijn de zuurstof!"

"Het is goed om te merken dat de liefde tussen veel ondernemers en GroenLinks wederzijds is. Zij steunen ons, wij steunen hen. Dit uit zich onder andere in de presentatie van ons vijf-punten-plan van afgelopen week. Dit plan voorziet in verlaging van de administratieve druk, blijvende scholing en adviezen voor een betere verzekering voor tegenslagen," aldus Ineke van Gent van GroenLinks.





http://www.businesscompleet.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie:

Uitgever www.BusinessCompleet.nl is een van de grootste portals voor het MKB en heeft ruim 129.000 abonnees. De portal geeft concrete informatie en adviezen over een breed spectrum aan MKB issues, zoals marketing, management, personeel, juridische zaken en financiën. Speerpunten van Businesscompleet.nl zijn relevante MKB actualiteiten en in het bijzonder onderzoek naar wat de ondernemer vindt en beweegt.