Ingezonden persbericht


Persbericht
Utrecht, 8 maart 2010

Eerste etappe Trekhaak Gezocht groot succes
Tjerk Ridder liftte met caravan, zonder auto, van Utrecht naar Hongarije

Liftend met caravan, maar zonder auto, reisde de Utrechtse muzikant Tjerk Ridder deze winter door Europa. Bestemmingen: de Europese Culturele Hoofdsteden van 2010: Ruhr (Duitsland) en Pécs (Hongarije). Maar het eigenlijke hoofddoel van Trekhaak Gezocht was de reis zelf. En die was op zijn zachtst gezegd overweldigend. Zo ook op mediagebied, Ridder haalde de nationale tv in liefst vijf Europese landen, en groeide uit tot een ster in Hongarije.

Tijdelijk terug in zijn thuisstad Utrecht, verwerkt Ridder de komende weken zijn bijzondere ontmoetingen en ervaringen in liedjes voor zijn nieuwe album. Ridder presenteert dit album eind mei op de Wereldexpo in het Chinese Shanghai, daarna gaat de reis door naar Europese Culturele Hoofdstad numero drie: Istanbul.

Symbolische reis
Trekhaak Gezocht is een symbolische reis, waarin Ridder het centrale motto: 'Je hebt anderen nodig om verder te komen' letterlijk neemt. Ridder en reisgenoot Peter Bijl (die aanhaakte in Essen) zochten auto's met trekhaak om hen - en de caravan - verder op weg te slepen. Chauffeurs werden onderweg gevraagd naar hun dromen, en een 'individuwtje' in de rug gegeven om deze ook na te leven.

Het bleken de uitgangspunten voor een bijzondere reis. De eerste etappe voerde Ridder, en zijn tekkel Dachs van Utrecht, via het Ruhrgebied tot aan Pécs in Hongarije, twee van de Culturele Hoofdsteden van 2010. In de twee maanden na de eerste lift op 3 januari - gegeven door de Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen - volgden ruim dertig lifts, en een veelvoud aan bijzondere verhalen en impressies.

Mediacircus
Tegelijkertijd ontstond rond Trekhaak Gezocht een internationaal mediacircus. Naast talloze kranten- en radio-interviews, volgden er nationale tv-reportages in liefst vijf landen: Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk en Hongarije. De Hongaarse RTL, grootste zender van het land, maakte rond Ridder zelfs een prime-time-item, dat om 20.00 uur werd uitgezonden als opener van het Hongaarse shownieuws. Op de Hongaarse voorpagina's werd zijn naam afgekort tot een amicaal, kort maar krachtig 'Tjerk'.

Culturele Hoofdstad
Ridder beschreef zijn ervaringen onderweg dagelijks in blogs (te vinden op www.trekhaakgezocht.nl). Tijdelijk thuis in Utrecht, verwerkt hij deze, naast interviews met o.a. Spijkers met Koppen, momenteel tot liedjes voor zijn nieuwe album. Dit presenteert hij eind mei in Shanghai, als onderdeel van het Utrechtse programma tijdens de Wereldexpo 2010. In dit programma staat Utrecht als stad van 'kennis en cultuur' centraal. In het cultureel programma, waarin o.a. ook C-mon & Kypski optreden,presenteert Utrecht zich daar als kandidaat voor de Culturele Hoofdstad-titel in 2018. Dat jaar is Nederland, voor het eerst sinds Rotterdam 2001, aan de beurt voor dit bijzondere Europese predikaat. Utrecht 2018 is een van de kandidaten.

Noot voor redacties,