Trendsignalement: Hard optreden tegen criminaliteit contraproductief

08/03/2010 09:01

Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid

TRENDSIGNALEMENT 2010

HARD OPTREDEN TEGEN CRIMINALITEIT CONTRAPRODUCTIEF

De roep om strengere veiligheidsmaatregelen dreigt contraproductief te worden. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) concludeert in de nieuwste editie van zijn jaarlijkse Trendsignalement, dat de focus op hard optreden en streng straffen negatieve neveneffecten sorteert. Preventieve aanpakken raken daardoor uit het zicht, terwijl deze in veel gevallen juist effectief zijn gebleken.

In het Trendsignalement 2010 signaleert het CCV een steeds luider klinkende roep om een hardere aanpak van criminaliteit, overlast en verloedering. Het streng optreden tegen onveiligheid en (potentiële) overtreders is populairder dan ooit, blijkt uit het overzicht van de 100 belangrijkste veiligheidstrends van nu. Recente wijzigingen in wet- en regelgeving, ontwikkelingen in snelrecht en beboeting, en het gestaag groeiende arsenaal hoogtechnologische snufjes wijzen allemaal in dezelfde richting: we willen steeds meer repressie.

Preventie klinkt niet sexy

'Met repressie kan je een ferme vuist maken, maar de problemen worden er niet mee opgelost', aldus Ida Haisma, directeur van het CCV. 'Het gebruik van preventieve aanpakken klinkt niet sexy en daadkrachtig. Maar in veel gevallen hebben juist díe instrumenten in de praktijk hun waarde bewezen.' Het Trendsignalement 2010 noemt als voorbeelden hiervan onder meer het Politiekeurmerk Veilig Wonen, het Keurmerk Veilig Ondernemen en buurtbemiddeling.

Juiste balans repressie en preventie

Met de 100 trends in het Trendsignalement 2010 vraagt het CCV niet alleen aandacht voor nieuwe, populaire veiligheidsinterventies zoals containerwoningen voor overlastveroorzakende huurders en schadeverhaal bij vernielingen tijdens de jaarwisseling. Ook beschrijft de publicatie positieve resultaten van preventieve initiatieven zoals gedragscodes en straat-verlichting. Want uiteindelijk kan veiligheid alleen bereikt worden door een juiste balans tussen repressie en preventie.

Over het CCV en het Trendsignalement 2010

Het CCV ontwikkelt en promoot aanpakken om maatschappelijke veiligheid te vergroten. Als expertisecentrum stimuleert het centrum publiek-private samenwerking op het gebied van maatschappelijke veiligheid. Het signaleren, monitoren en publiceren van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van veiligheid en criminaliteitspreventie is een van de kerntaken van CCV. Met het jaarlijkse Trendsignalement signaleert het CCV nieuwe ontwikkelingen waarmee veiligheidsprofessionals aan de slag kunnen. Het trendsignalement 2010 verschijnt op 8 maart. In het Trendsignalement worden daarom naast probleemsignaleringen ook kansrijke aanpakken en veelbelovende maatregelen op een rij gezet. Het Trendsignalement 2010 is te downloaden via www.hetccv.nl/publicaties/webwinkel.





http://www.hetccv.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,