Waterschap Dommel

Beeksche Waterloop

Vismigratie weer mogelijk in Beeksche Waterloop

Maandag 8 maart 2010, opent loco-watergraaf Tiny Arts van Waterschap De Dommel de vispassage bij Genenberg in Sint-Michielsgestel. Dit gebeurt in samenwerking met Jan Baan, directeur van Brabants Landschap. Voor vissoorten zoals het bermpje en de riviergondel is het nu mogelijk om stroomopwaarts te zwemmen in dit deel van de Beeksche waterloop.

Vispassage Genenberg

Ter hoogte van Genenberg in Sint-Michielsgestel werd het waterpeil in de Beeksche Waterloop geregeld door een stuw. Deze stuw vormde een belemmering voor vissen. Het waterschap heeft de stuw verwijderd en een zogenaamde bekkenvispassage gerealiseerd die bestaat uit 9 stenen drempels. Hierdoor kunnen vissen het hoogteverschil in het water overbruggen. Met kleine sprongen zwemmen ze nu stroomopwaarts om zich in hoger gelegen gebieden voort te planten. Met deze aanpassing zal de biodiversiteit in het gebied toenemen.

Beekherstel

Naast de aanleg van de vispassage is ook de beek over een lengte van 400 meter heringericht. Er is een nieuwe meanderende beek gegraven tussen de Dommel en de Genenberg. Een deel van de vrijgekomen grond is gebruikt om de oude loop te dempen. Dit stukje ecologische verbindingzone (EVZ) vormt een schakel in de ecologische verbinding tussen de natuurgebieden De Geelders en het Dommeldal.

Samenwerking en uitvoering

In de planvorming en uitvoering is samengewerkt met Brabants Landschap, die eigenaar is van de gronden rondom de Beeksche Waterloop. De uitvoering is gestart in september 2009. Na het planten van nieuwe bomen en struiken op de oever zijn de werkzaamheden afgelopen week afgerond.

Met de realisatie van dit project is er gezamenlijk een bijdrage geleverd aan de afspraken die provinciaal en landelijk zijn vastgesteld,

Biodiversiteit

De opening van deze vispassage is voor het waterschap ook het startsein voor het biodiversiteitjaar 2010. De uitgevoerde maatregelen in dit project dragen bij aan het versterken van de biodiversiteit in het gebied. Hiermee `verdient' het project het biodiversiteitkeurmerk van De Dommel, waar de Grote gele kwikstaart als ambassadeurssoort een prominente rol in speelt. Ook Brabants Landschap beschermt deze vogelsoort en heeft aan het project twee nestkasten voor de Grote gele kwikstaart geschonken.