Gemeente Delft

Delftse sportpenning voor Gouweleeuw

Delft, 8 maart 2010 - Tijdens de opening van de nieuwe sporthal De Buitenhof afgelopen zaterdag 6 maart is voormalig judoka Joop Gouweleeuw (69) verrast met de Delftse gemeentepenning. Gouweleeuw is gehuldigd vanwege zijn sportieve inzet voor Delft en het behalen van de 8ste Dan voor Judo; een bijzondere betekenis voor hem als persoon maar ook voor de gemeente Delft.

Op 22 november 2009 heeft Gouweleeuw de 8ste Dan ontvangen voor judo. Hij is een van de zeven personen in Nederland met een 8ste Dan. Om in aanmerking te komen voor de 8ste Dan, moet een judoka aan een aantal criteria voldoen. Bijvoorbeeld: bestuurslidmaatschap hebben, cursussen gegeven hebben, nationaal scheidsrechter geweest zijn en zitting hebben genomen in examencommissies. Tot en met Dan 7 kan examen worden gedaan. De 8ste Dan is een erepromotie. In totaal zijn er 10 Dans.

Joop Gouweleeuw heeft meegedaan aan de olympische spelen (1964), en is voormalig Nederlands kampioen (1961) en Europees kampioen (1966). Ook heeft hij een judoschool 'Judo Gouweleeuw' in Delft opgericht waarmee hij een belangrijk ankerpunt in de Delftse sportwereld is.

De Delftse gemeentepenning is een zilveren legpenning van - 30 mm. Op de voorkant staat het wapen van de gemeente Delft en de tekst 'gemeente Delft'. Op de achterkant staat een inscriptie met de reden van ontvangst.

Noot voor de redactie (