Ingezonden persbericht


Benoemingscommissies hoogleraren universiteiten niet professioneel genoeg Uitkomsten debat over tekort vrouwelijke hoogleraren

Benoemingscommissies die verantwoordelijk zijn voor het aanstellen van nieuwe hoogleraren en universitair hoofddocenten op universiteiten zijn niet professioneel genoeg. Dit stellen Tineke Willemsen (emerita arbeids- en organisatiepsychologie) en Marieke van den Brink (Postdoc onderzoeker Institute for Management Research aan de Radboud Universiteit Nijmegen) op het debat over het tekort aan vrouwelijke hoogleraren op het Women Inc. festival zaterdag 6 maart.

De commissies bestaan over het algemeen uit goedbedoelende personen die veel vakinhoudelijke kennis hebben, maar bij wie basiskennis van P&O ontbreekt. Daardoor zijn de commissies vaak niet in staat een neutrale benoemingsprocedure in werking te stellen. Dit is een belangrijke oorzaak voor het uitblijven van een versnelde toename van vrouwelijke hoogleraren in Nederland. Vierenzestig procent van de hoogleraren in Nederland wordt in een gesloten procedure benoemd. Dit betekent dat de benoemingscommissies een zware stempel drukken op de mogelijke diversiteit tussen personen die leerstoelposities bekleden.

In 2010 moet een kwart van de hoogleraren in Europa vrouw zijn. Nederland haalt dat bij lange na niet: slechts een op de tien leerstoelen wordt bekleed door een vrouw. Daarmee bungelt Nederland onderaan de ranglijsten.

Videocompilatie debat
Op www.fastfacts.nl staat een videocompilatie van het debat, een compilatie van uitspraken van tien topwetenschappers over het tekort aan vrouwelijke hoogleraren in Nederland en een serie video's over het onderzoek van vijf vrouwelijke topwetenschappers. Alle video's kunnen met een embedcode geïntegreerd worden op websites van derden.

Over het debat
In vier stellingen kwamen de belangrijkste onderwerpen rond het tekort aan vrouwelijke hoogleraren aan bod. De stellingen werden ingeleid en becommentarieerd door bij het thema betrokken professionals.

Deelnemers
Het debat stond onder leiding van Robbert Dijkgraaf (president KNAW). Met onder anderen Marije de Jong (hoofdredacteur esta), Jan-Luiten van Zanden (Spinozaprijswinnaar, UU & IISG), Naomi Ellemers (winnares KNAW Merianprijs, UL), Sijbolt Noorda (voorzitter VSNU), Marinel Gerritsen (LNVH, stichting de Beauvoir, RU), Esther-Mirjam Sent (RU), Marijk van der Wende (AUC), Babs van den Bergh (OCW), Marieke van den Brink (RU), Ronald Plasterk (oud-minister OCW) en Mariëtte Hamer (fractievoorzitter PvdA).

Organisatie
Het debat werd georganiseerd door het tijdschrift esta, het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren en de Mediaridders. Met bijdragen van De Jonge Akademie, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, stichting FOM en Fast Facts.

============

Noot voor redacties




Ingezonden persbericht