Ondernemerscoöperatie biedt projectmatig samenwerkingsverband


Nieuw concept voor samenwerking tussen zzp'ers, freelancers en zelfstandig ondernemers

UTRECHT, 20100308 -- Nieuwe vormen van ondernemerschap zijn in opkomst. Vandaag is bij notaris Goedendijk in Utrecht de eerste speciale ondernemerscoöperatie opgericht. Deze coöperatie is specifiek vormgegeven voor projectmatige samenwerking tussen zelfstandig ondernemers. De eer om de eerste te zijn viel ten deel aan de Coöperatie 40Fingers U.A., een samenwerkingsverband tussen vier IT specialisten. Het concept en hun case is uitgewerkt op de website www.ondernemerscooperatie.nl.

Het idee voor de ondernemerscoöperatie is ontwikkeld door een jurist, de notaris en initiatiefnemer Alfred Griffioen, specialist op het gebied van allianties: "Uit workshops met ondernemers bleek dat het goed regelen van een projectmatige samenwerking lastig is. Vaak levert de één het product van de ander door met alle bijbehorende risico's. Door met twee of meer ondernemers een coöperatie op te richten bied je de klant één formeel aanspreekpunt zonder onbeperkt aansprakelijk te zijn voor de fouten of nalatigheid van een partner. En zo pak je extra kansen in de markt."

Het concept van de ondernemerscoöperatie bevat enkele uren specialistisch advies en uitleg, het passeren van de akte bij de notaris en een modelcontract om per project de samenwerking helder te regelen. Ook is er een uitleg voor opdrachtgevers die je in de offerte kunt opnemen. Het pakket wordt aangeboden voor 800 euro excl. BTW. Alfred Griffioen: "We wilden voorkomen dat de kosten om de samenwerking te regelen te zwaar drukken op het mogelijke resultaat. Met nog wat bijkomende kosten ben je voor minder dan 500 euro per partner klaar."

De ondernemerscoöperatie sluit aan op maatschappelijke ontwikkelingen. Veel ondernemers kiezen ervoor om hun bedrijf klein te houden of als freelancer of zzp'er hun diensten aan te bieden. Maar opdrachtgevers stellen eisen en willen meer zekerheid dan de inzet van één persoon. Door samen te werken komen ook opdrachten binnen het bereik waarbij referenties, garanties voor continuïteit of een breed portfolio belangrijk zijn.

Meer informatie is te vinden op www.ondernemerscooperatie.nl.