Ingezonden persbericht


Datum
15 februari 2010

Onderwerp

Internationale Vrouwendag: Modeontwerpers, BN-ers en Amnesty in actie tegen seksueel geweld in DRC

Modeshow met Karin Bloemen, Wende Snijders, Bracha van Doesburg, Gerda Havertong, Ans Markus e.a. tijdens het WOMEN Inc. Festival

Rondom Internationale Vrouwendag (8 maart) vragen modeontwerpers, prominente Nederlanders en Amnesty International aandacht voor de strijd tegen seksueel geweld in de Democratische Republiek Congo (DRC). Gevestigde en opkomende modeontwerpers onder wie Sheila de Vries, Jan Aarntzen en Marjoleine Innemee ontwierpen afgelopen maanden unieke creaties. De kledingstukken zijn gemaakt van een speciaal bedrukte stof: een 'pagne'. In Afrika zijn pagnes met een boodschap een veelvoorkomende manier van campagnevoeren tegen onrecht. Tijdens een speciale modeshow op het WOMEN Inc. Festival* tonen prominente Nederlanders onder wie Karin Bloemen, Wende Snijders, Gerda Havertong, Denise Jannah, Ans Markus, Samira Bouchibti, Yasmine Allas, Inge Ipenburg en Bracha van Doesburg de creaties. De presentatie is in handen van Manuëla Kemp. De actie wordt afgesloten met een online-veiling van de ontwerpen in maart. Tevens verkoopt Amnesty op www.amnesty.nl/webshop en in de regio's 'Pagnetassen' voor E6,50. De opbrengsten gaan naar projecten voor de slachtoffers in de DRC.

In de DRC woedt al jarenlang een conflict waarbij verkrachting ingezet wordt als oorlogswapen. De systematische verkrachtingen en de straffeloosheid waarmee dit geweld gepaard gaat, leiden tot verdere ontwrichting van de samenleving. Daders gaan vaak vrijuit. Mede omdat slachtoffers uit angst voor verstoting niet durven te praten over de verkrachting, corruptie binnen het justitiële systeem veel voorkomt en de politie en justitie in de DRC zwak zijn. Amnesty International vraagt aandacht voor de systematische verkrachtingen en roept op tot berechting van de daders en zorg voor de slachtoffers. Dit doet Amnesty o.a. door middel van het uitoefenen van druk op de Congolese overheid, het bieden van steun aan Congolese activisten en organisaties die strijden tegen seksueel geweld en het doorbreken van het taboe.

Voor meer informatie: http://www.amnesty.nl/in_actie/sgtv


Noot voor redacties


Noot aan de redactie -