Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

De Staatsliedenbuurt ontwaakt

Kleine expositie ­ resultaten programma Aorta

Architectuurcentrum Aorta heeft de afgelopen maanden een uitgebreid programma met activiteiten georganiseerd in de Staatsliedenbuurt in Utrecht. Deze buurt kampt al jaren met een herstructureringsproces dat niet verloopt zoals het zou moeten. Aorta wil met het programma inzicht stimuleren in de invloed die een herstructureringsproces heeft op een buurt en haar omgeving. De resultaten van het programma zijn vanaf 8 maart te zien in een kleine expositie in buurtcentrum De Leeuw.

Het gezicht van de Staatsliedenbuurt wordt al jaren gedomineerd door een log proces van herstructurering: bouwputten, hekken en bergen zand alom. Het toekomstperspectief dat de herstructurering biedt, laat nog op zich wachten. Maar hoe zit het met het NU, de periode tussen de sloop en de uiteindelijke oplevering?

Waar Kanaleneiland en Overvecht bedolven worden door aandacht en initiatieven in het kader van de 'krachtwijken-aanpak', blijft het in de Staatsliedenbuurt stil. Dit terwijl hier toch grote plannen klaarliggen met een enorme uitwerking op de buurt. Reden voor architectuurcentrum Aorta om een programma te ontwikkelen om te kijken hoe de buurt omgaat met de tussentijd. Het is een programma met verschillende onderdelen, voor en door bewoners. Zo heeft Aorta in juni een lezing en rondleiding door de buurt georganiseerd en is er een wijkdocumentaire gemaakt die in november voor de buurt in première is gegaan.

Het laatste onderdeel van het programma zijn ontwerpworkshop. Drie teams van bewoners en professionele ontwerpers hebben een voorstel gemaakt voor een tijdelijke ingreep in de buurt. Hun voorstel dient een impuls te leveren aan de levendigheid van de buurt. Bijzondere en uiteenlopende ontwerpen zijn het resultaat. Graag nodigen we u uit om de ontwerpvoorstellen te komen bekijken.

Tijdens de opening op donderdag 11 maart om 19:30 uur, krijgen de gemeente Utrecht en Mitros de ontwerpvoorstellen aangeboden. Floris de Gelder, wethouder van Cultuur, zal dit moment verzorgen. We willen u van harte uitnodigen om hierbij aanwezig te zijn.

Van 8 tot en met 19 maart staat de expositie in Buurtcentrum De Leeuw (Samuel van Houtenstraat 1) en van 24 maart tot en met 3 april staat de expositie bij Aorta.


---


---

Noot voor de redactie ­