Ingezonden persbericht


Maandag 8 maart 2010, Den Dolder
Persbericht

Pieter Lakeman: topaccountants dekken fraude toe

Resultaat van jaren onderzoek
In juni 2009 keurde Ernst & Young de jaarcijfers van de DSB-bank goed zonder voorbehoud, hetgeen wil zeggen: alles is in orde! Vier maanden later ging de bank failliet. Hoe is dit mogelijk? Hoe kunnen accountants de plank zo erg misslaan? Of is er sprake van moedwillig falen dan wel van fraude, list en bedrog? Gelijke zaken als bovenstaand hebben Pieter Lakeman en Micha Kat gedreven jarenlang onderzoek te doen naar een aantal boekhoudfraudezaken. Ze hebben geconstateerd dat de Big Four accountantsbureaus veel boter op hun hoofd hebben en dat er na vele miljarden-fraudes niets is gewijzigd. Uit deze jarenlange research is door Micha Kat een boek opgetekend met de titel: Boekhoudfraude. Pieter Lakeman stelt in het boek dat accountantscontrole door het management wordt misbruikt.

13 schokkende fraudezaken belicht
Enkele beschreven fraudezaken in het boek hebben hun oorsprong in eigen land, met als bekendste de frauduleuze handelingen van de top van het Ahold-concern. Ook de Belgische Lernout & Hauspie zaak wordt uitgebreid beschreven en leest als een spannend jongensboek. In het zuiden van Europa worden we opgeschrikt door de Parmalat-zaak: honderden miljoenen worden van de kleine aandeelhouders door Nederlandse advokaten weggesluisd ten gunste van de familie Tanzi.

De wereld rond
Frauderen aan de top van een bedrijf blijkt niet typisch Nederlands of Amerikaans; ook de zwendel van een grote Australische verzekeringsmaat-schappij wordt beschreven in het boek Boekhoudfraude. Boekhoudfraude is helaas niet aan een land of cultuur gebonden. Ahold onderhield in de fraude zaak bijvoorbeeld nauwe banden met een Zuid-Amerikaans bedrijf.

Overeenkomsten - Red Flags
Micha Kat heeft een bijzondere lijst samengesteld van risicofactoren die op ieder bedrijf van toepassing is. Hij heeft die lijst de Red Flags genoemd. Micha Kat stelt dat als er bij een bedrijf ± 20 Red Flags van toepassing zijn, er sprake is van boekhoudfraude. Mede op basis van deze Red Flag-theorie heeft Pieter Lakeman een nieuwe actie ondernomen tegen één van de Big Four accountantsbureaus, die tijdens de presentatie bekend gemaakt wordt.

Over de auteurs:
Micha Kat (1963) en Pieter Lakeman (1942) hebben beiden hun sporen verdiend op het gebied van waarheidsvinding en het aan de kaak stellen van witteboordencriminaliteit.

Het boek
Het boek (IBSN 9789079872145) is vanaf heden te koop via de boekwinkels en de bekende onlineboekwinkels en kost ¤ 42,50. Het is een zeer uitgebreid, gedocumenteerd boek voor het topmanagement in het bedrijfsleven, voor aandeelhouders, voor accountants en voor iedereen die geïnteresseerd is in de wereld van fraude en bedrog. Het boek telt 408 pagina's
Maat: 24,5 x 16,5 cm
Uitvoering: gebonden - harde kaft.

//////////

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht