Ingezonden persbericht


Persinformatie

Middelburg,
7 maart 2010

Nieuw medium over het Zeeland van nu en straks

Journalistiek jaardocument ZeelandDoc ziet levenslicht

Zeeland is een journalistieke uitgave rijker. ZeelandDoc is de naam. Een boekblad dat jaarlijks bericht over het Zeeland van nu en straks. Het wordt zondag 7 maart 2010 gepresenteerd tijdens een speciale talkshow in de Drukkery in Middelburg. Het is een initiatief van de Stichting Zeelandboek en in zekere zin de opvolger van het ZeelandBoek dat deze stichting de afgelopen jaren uitgaf. Commisaris van de Koningin Karla Peijs mag zondag het eerste exemplaar in ontvangst nemen. De presentatie van ZeelandDoc is als het ware de alternatieve start van de Boekenweek 2010 in Zeeland.

ZeelandDoc is een journalistiek jaardocument met artikelen over het Zeeland van nu en straks in de vorm van reportages, interviews, beschouwingen, achtergronden en opinies. Uitgevoerd als boekblad (formaat 27 x 21 cm; 160 pagina's) bevat het verhalen die gaan over mensen en meningen, cultuur en natuur, economie en samenleving, stad en platteland, zee en land.

Talent krijgt podium in ZeelandDoc

ZeelandDoc is tevens een podium voor schrijvers en dichters, fotografen en vormgevers, kunstenaars en andere creatieven. Jong of iets ouder, maar allen veelbelovend en met talent. Tekst en beeld gaan nadrukkelijk samen, er is volop ruimte voor fotografie, beeldende kunst, spotprent et cetera. Talent ontmoet talent in ZeelandDoc en dat geeft het boek verdieping. Het is een kijk- en leesboek dat de diepte in gaat, dat achtergronden geeft en verbanden legt.

Een greep uit de inhoud

ZeelandDoc laat zien dat Zeeland leeft, ontwikkelt en toekomst heeft. Ofwel, dat Zeeland midden in de wereld staat en dat de wereld onmiskenbaar zichtbaar is in het Zeeland van nu en straks. Zoals het onderonsje in 2006 van voorzitter Luit Ezinga van de Kamer van Koophandel Zeeland bijvoorbeeld, met Wim Vrijland en Alex Nelis van de Zeeland Port Promotion Council, dat nu de basis blijkt voor Zeeland Cruise Port. Maar ook de reflectie van kunstenaar, fotograaf en nomade Rem van den Bosch over zichzelf en zijn werk en over zijn verlangen naar het onbereikbare. En fotograaf Eddy Westveer die zichzelf ziet als een kat met negen levens en nog maar pas aan het tweede is begonnen. ZeelandDoc kruipt ook in de hoofden van instanties en bestuurders die de zenuwen krijgen van klimaatverandering en zeespiegelrijzing. Die zich haasten om de zwakke schakels in de Zeeuwse kustverdediging op orde te brengen. Waarbij zwaar materieel miljoenen kubieke meters zand tegen dijk en duin gooit en daarmee het vertrouwde beeld van de kust danig op zijn kop zetten. En het volgt de koers naar hoger oorden van wielertalent Johnny Hoogerland, een weg die voert langs de extremen van de topsport. Dat hij als 'freak' bestempeld wordt, beschouwt Hoogerland als compliment. En wat te denken van journalist en schrijver Kees Slager die in de spiegel kijkt en zich afvraagt: 'Ben ik dat, die clochard met zijn verwarde haren'. En waar gaat het heen met Zep Middelburg, is het een geel gedrocht of wordt het een groeibriljant? Of met Pabo Walsoorden, dat af wil van het imago van pornobedrijf. Dat, plus een indrukwekkend verslag uit het vernieuwde museum over de Watersnoodramp in Ouwerkerk, waar de namen die weg lijken te drijven je ontroeren. Ontroerend ook is de liefde voor de muziek van Rik Mol, die met zijn trompet furore maakt aan de andere kant van de wereld. En iets minder ontroerend maar even bevlogen is het verhaal van biologisch boer Alex van Hootegem over 'leven in de grond'.

ZeelandDoc ook digitaal

Tegelijk met het kijk- en leesboek krijgt ZeelandDoc ook een actuele website www.zeelanddoc.nl die dient voor promotie, distributie en verkoop. Op de website is aandacht voor de inhoud van ZeelandDoc, voor foto's, links naar betrokkenen en de mogelijkheid van interactie. Het kijk- en leesboek ZeelandDoc is online te bestellen (E 17,50) via de website, maar tevens verkrijgbaar bij de betere boekhandel in Zeeland.

-.-.-.-.-




Ingezonden persbericht