Partij van de Arbeid

Den Haag, 8 maart 2010

Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van justitie en de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

over het bekendmaken van de verblijfplaats van slachtoffers van eergerelateerd geweld


1. Hebt u kennisgenomen van het actualiteitenprogramma Netwerk over het bekendmaken van verblijfplaatsen van slachtoffers van eergerelateerd geweld?1


2. Herinnert u zich de eerdere schriftelijke vragen van het lid Arib d.d 8 september 2006 over het uitlekken van geheime adressen van gevluchte vrouwen die in de vrouwenopvang verbleven? 2


3. Kunt u aangeven wat er sinds september 2006 aan concrete acties vanuit uw departement is ondernomen om te voorkomen dat adresgegevens en andere privacygevoelige informatie over slachtoffers van eergerelateerd geweld en huiselijk geweld weer zouden kunnen uitlekken?


4. Klopt het dat niet alleen zorgverzekeraars onzorgvuldig omgaan met informatie over de verblijfplaats van deze slachtoffers, maar dat ook de jeugdzorg, rechtbanken en gemeenten dat doen? Zo ja, waar blijkt dat uit en hoe kan dit?


5. Wat is van de eerdere toezegging van het departement van VWS namelijk dat eind 2006 een expertmeeting met allerlei instanties zou plaatsvinden om de oorzaken en oplossingen rond het bekend maken van gegevens te bespreken, uitgekomen? Wat is met de uitkomst van deze expertmeeting precies gedaan? Bent u bereid u de uitkomst van deze expertmeeting aan de Kamer toezenden?


6. Deelt u de ernstige zorgen van de hulpverleners en de slachtoffers over de gevolgen van het bekend worden van de verblijfplaats van de slachtoffers? Zo ja, wat gaat u concreet doen om deze zorgen weg te nemen en om herhaling te voorkomen? Zo nee, waarom niet?


7. Is het waar dat twee meisjes die in de opvang verbleven zijn ontvoerd nadat hun adres bekend werd bij de familie en dat een van de meisjes naar Turkije is ontvoerd? Zo ja, kunt u aangeven wat er is gedaan om deze meisjes terug te vinden? Is een strafrechtelijk onderzoek naar de daders gedaan? Zo nee, waarom niet?


8. Gaat het hier om een incident of komt dit vaak voor? Hoeveel meisjes zijn uit de opvang verdwenen nadat bekend werd waar zij verblijven? Bent u bereid een onderzoek hiernaar te doen?


9. Herinnert u zich de motie Kamp/Arib waarin de regering werd verzocht om de personen die in concrete gevallen een blijvende bedreiging voor slachtoffers van eergerelateerd geweld zodanig effectief aan te pakken in de strafrechtelijke sfeer dat slachtoffers weer een reëel perspectief krijgen op een normaal leven zonder angst? Zo ja, hoe wordt deze motie in deze concrete situatie waarbij de slachtoffers moeten onderduiken en de daders vrij rondlopen? 3


1. Het actualiteitenprogramma Netwerk d.d. 11 februari 2010
2. Schriftelijke vragen van het lid Arib d.d. 8 september 2006/nr 230 vergaderjaar 2006-2007
3. Motie van de leden Kamp en Arib nr 30388, vergaderjaar 2007-2008